Ja, frågan är en het potatis. Den hamnade i fokus när bloggerskan Underbara Clara målade om sitt hus med plastfärg. Hon fick mycket kritik för det men följde egentligen den gängser ekommendationen som färghandeln ger om att fortsätta måla med samma färg som tidigare.
Men åsikterna går isär och det finns de som menar att det visst är möjligt att till exempel byta från plast- till linoljefärg. Till att börja med är det viktigt att veta vilken färg huset är målat med. Latex/plastfärger känns igen på synliga porer och att färgen mjuknar och klibbar i värme, till exempel om en färgflaga sköljs i hett vatten. Färgfilmen luckras upp om du gnuggar på den med T-sprit och sedan skrapar på ytan. Alkyd- och linoljefärg löses upp av natronlut. Hybrider mellan alkydoljefärger och latex förekommer vilket kan försvåra bedömningen. Färgen du nämner, Demidekk täckfärg, verkar var just en sådan kombination av alkydolja och akrylplast. Generellt – ju mer plast i färgen och ju fler lager plastfärg, desto mer tveksamt om ett färgbyte kan fungera.
Att en alkydoljemålad yta kan målas över med linoljefärg är en allmän ståndpunkt. En del alkydoljefärger innehåller också en viss linoljeandel. Men riktig linoljefärg är en naturprodukt, helt fri från syntetiska ämnen. Tänk på att ta bort löst sittande färg före ommålningen. Som vid all annan målning ska du också se till att fasaden är riktigt ren – tvätta med målartvätt. Virket måste vara torrt och i bra kondition. Att måla över plast/latexfärg med en annan färgtyp är mer kontroversiellt. De flesta vanliga färghandlare skulle avråda dig från det men på Gysinge centrum för byggnadsvård och Allbäcks linoljeprodukter anser man att plastfärg kan målas över med linoljefärg.
– Inga problem, linoljefärgen fäster på plastfärgen och skyddar den mot väder och vind så länge plastfärgen sitter fast ordentligt, säger Hans Allbäck om sin linoljefärg men poängterar att löst sittande färg måste tas bort först.
På Gysinge Byggnadsvård skriver man på sin hemsida att det fungerar att måla med linoljefärg på plastfärg men att det inte kommer att ge samma skydd som på en trären eller tidigare linoljefärgsmålad yta. Detta eftersom färgen inte kan tränga in i och förena sig med underlaget vilket ger en viss risk för kritning och flammighet.
På Kulturhantverkarna och Färgbygge, som tillverkar naturfärger/traditionella färger, avråder man däremot helt från övermålning av plastfärg och menar att resultatet riskerar att bli dåligt.
– Gammal plastfärg måste tas bort helt för ett garanterat bra resultat. På grund av arbetet det innebär kan det vara försvarbart att fortsätta med plastfärg, trots att jag inte alls gillar den färgtypen, säger Färgbygges Markus Zoffman-Petersen.
När det gäller slamfärg är anvisningen från den största tillverkaren Falu Rödfärg att färgen ska användas på obehandlat och ohyvlat virke och för ommålning av tidigare slamfärgsmålade ytor.
Men Göran Gudmundson, Gysinge Byggnadsvård, menar att slamfärg ovanpå plastfärg kan fungera och att slamfärgen ofta sitter bättre än linoljefärgen på akrylat/plastfärg.
– Ja, färg är komplext och fascinerande men också förvirrande eftersom det finns så många olika åsikter.
Något som de flesta ändå verkar eniga om är att många lager plastfärg försämrar oddsen för att övermålning med annan färgtyp ska lyckas. Risken finns att färgkakor lossnar och att sprickbildning sker.
Många lager av tjock plastfärg är i sig dåligt för träet. I det läget kan färgborttagning vara det bästa alternativet. Det kan också finnas bevarandemässiga skäl att ta bort syntetfärg. En sekelskifteskåk med snickarglädje ska helt enkelt inte vara plastmålad. Är färgen eller panelen inte ”rivningsmogen” är valet svårare. Om du överväger färgbyte kanske det är möjligt att testmåla en fasadsida först eller be färgtillverkaren visa dig ett referensprojekt med liknande förutsättningar som ditt hus.
Att måla om ett hus är ju ett både arbets- och kostnadskrävande projekt och man vill såklart inte chansa. Vad gäller färgborttagning, finns det olika metoder. Användning av infraröd värme (IR) är bäst. Här slipper du kemikalier eller det hälsofarliga damm som bildas vid skrapning, slipning och blästring. Spotheater och Speadheater är två fabrikat på marknaden. De tar bort färgen med låg värme. Du slipper då de brandrisker som färgborttagning med gasoldriven brännare eller värmepistol innebär. Inga giftiga gaser bildas utan bly och andra farliga ämnen stannar i färgresterna. Välj en färgborttagare med kortvågig IR-värme om du ska ta bort fönsterkitt, annars finns risk att fönsterrutorna spräcks. Färgresterna är miljöfarligt avfall och ska lämnas in på miljöstation.
Slutligen – att helt byta ut träpanelen är befogat om virket är i dåligt skick men att riva bort en intakt panel är resursslöseri.
Lycka till med beslut och målning!
Cathrine Bulow