Tips & Fakta.

2016-04-22 16:57
Puffetikett
Kloka hem
Kloka hem

Bokashi – för kompostering inomhus

Genom att använda bokashi som metod för kompostering kan du ha en kompost utan att ha en trädgård. 

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Kloka hem!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per månad

Från

30 kr

Beställ här!

Din digitala prenumeration på Kloka hem förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Årsprenumeration

Från

150 kr

Beställ här!

Din digitala prenumeration på Kloka hem förnyas årsvis. Avsluta när du vill.

Kartan visar ländernas koldioxidutsläpp per capita enligt det nya räknesättet TCBA. Den procentuella utvecklingen visar skillnaden mellan det nya teknik­baserade måttet (TCBA) och det gamla produktionsbaserade måttet (PBA). Klicka för större bild!
Kartan visar ländernas koldioxidutsläpp per capita enligt det nya räknesättet TCBA. Den procentuella utvecklingen visar skillnaden mellan det nya teknik­baserade måttet (TCBA) och det gamla produktionsbaserade måttet (PBA). Klicka för större bild!

Att skugga. Så kan man översätta det japanska ordet bokashi. Eller “jäst organiskt material”, om man får tro wikipedia. Det får vara hur det vill med den saken. Det viktiga är att bokashi är ett enkelt och praktiskt sätt att kompostera inomhus.

Till skillnad från vanlig kompostering, där avfall bryts ned genom förmultning, innebär bokashi att man fermenterar, jäser, avfallet genom tillsättande av en cocktail av mikroorganismer. Lite som att pickla grönsaker med andra ord.

I praktiken är det inte svårare än att du blandar ditt matavfall med nämnda cocktail, häller ned allt i en behållare, häller över lite till av mikroorganismsoppan så att du täcker avfallet och sedan försluter lufttätt. Och så upprepar du processen tills att behållaren är full. Två veckor senare har du ett högklassigt avfall som du kan mixa med din vanliga utomhuskompost eller strö ut direkt i trädgården.

Metoden har använts i Japan sedan samurajernas tid, men det är professor Teruo Higa vid Ryukyus universitet i Okinawa som i modern tid förädlat och populariserat metoden. Higas bidrag består i att ha hittat den optimala kombinationen av mikroorganismer, så kallade “effektiva mikroorganismer”, en blandning av jästsvampar, mjölksyrebakterier och bakterier som medverkar i  växternas fotosyntes.

 

Jämfört med en konventionell kompost har bokashi en mängd fördelar:

• Du kan minska dina hushållssopor med upp till 30 procent.

• Metoden drar inte till sig råttor eller andra skadedjur.

• Eftersom bokashi är en anaerob process ger det inte ifrån sig obehagliga lukter.

• Det går snabbt, två veckor är allt som behövs för att organismerna ska göra jobbet

• Bokashi fungerar på allt slags matavfall.

• Tack vare att metoden är lufttät släpper bokashikompostering inte ifrån sig växthusgaser och är således miljövänlig.

• Slutresultatet är rikt på näringsämnen och antioxidanter, så när du tillsätter det i din matjord minskar du också ditt behov av konstgödsel och pesticider.

Adolfo Diaz