Tips & Fakta.

2015-09-04 16:31
Puffetikett
Kloka hem
Kloka hem

Barnsligt rolig odling

Att få med barnen på att odla är inte svårt. De flesta barn tycker det är kul när det växter och framför allt när man får skörda och äta upp det man odlat.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Kloka hem!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per månad

Från

30 kr

Beställ här!

Din digitala prenumeration på Kloka hem förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Årsprenumeration

Från

150 kr

Beställ här!

Din digitala prenumeration på Kloka hem förnyas årsvis. Avsluta när du vill.

Kloka hem har tagit fram tips på hur du och barnen kan ha ännu roligare i trädgårdslandet eller med balkongodlingen.

Flera nyanser av orange

Morötter tröttnar man aldrig på. Enkla att odla och goda att äta. De flesta vet nog om att det finns flera olika färger på morötter. Vita, gula, röda, orange och lila. De lila är endast lila i skalet men färgar tungan lila när man äter många. Morötter är inte bara koniska till formen. Det finns cylinderformade och runda också.

Går utmärkt att odla i kruka på balkongen!

Pumpa

Enkelt att odla och kul att göra egen lykta till halloween! Får du fler så ät den! Det är inte bara själva pumpan som är smaskig, blommorna gör sig utmärkt i både sallader och bål. Testa att doppa färska pumpablommor i frityrsmet och fritera som efterrätt. Fröna kan rostas och ätas som snacks med eller utan salt. Vill du odla jättepumpa välj “Atlantic Giant”, Till halloweenpumpan passar “Connecticut Field”. “Spagettipumpa” är en god och rolig variant att äta.

Sockerärt och Sugar Snap

Barnsligt gott! Äts med fördel direkt i landet. Med sin sötma och knaprighet är detta en favorit. Ställ pinnar så den kan klättra. Ät hela skidan. Går också att låta växa till sig och då gröpa ur ärtorna och äta dessa råa eller koka hela skidan. Sugar Snap-sorten ”Engelsk sabel” är en äldre och högväxande variant som ger god skörd. Vill man att det ska gå lite fortare kan den lägre, snabbare sorten ”Norli” planteras.

Går utmärkt att odla i kruka på balkongen!

Roliga randiga rödbetor

Rödbetor är lättodlade. Alla rödbetor är dock inte röda. Det finns vita, gula och randiga rödbetor. De randiga blir vackra när man skär upp dem. Blasten är god att ha rå i sallad eller koka och använda som spenat.

Går utmärkt att odla i kruka på balkongen!

Äppelgurka

Smakar den äpple eller gurka? Den smakar gurka men ser ut lite som ett äpple och är lättodlad. Rolig och ovanlig gurksort! Efterhand som gurkan mognar blir den gul. Smaken är härligt frisk och lite söt, men aldrig bitter! Passar utmärkt i sallader. Växer som vanliga gurkplantor men blir mer kompakt. Kan användas till olika ättiksinläggningar.

Beta Vulgaris – eller bara mangold

Den här storsäljaren är enkel och kul med sina starkt lysande olikfärgade stjälkar. Dessutom prisbelönad. De gula, rosa, orange och röda stjälkarna med kontrasterande gröna blad kan skördas hela sommaren. Använd bladen färska i sallader eller tillagade som spenat. Stjälkarna kan användas som sparris.

Rädisa ”Easter Egg”

Tål barnen lite bett kan man satsa på olika färger av rädisor som säljs i en fröpåse. Helrunda rädisor i rött, gult purpur och vitt. Mycket spröda och goda med mild, pepprig smak. Tänk på att de behöver växa i fuktig jord som inte är för kompakt.

 

Tips att göra med barnen i trädgården

Vår: Ät ogräset

Förena nytta med nöje genom att äta upp ogräset. På våren rensar du späda nässlor och kokar god och nyttig soppa. Glöm inte handskarna! 

Kirskål, som munkarna odlade på medeltiden som läkeört och grönsak, kan användas i sallader, soppor, wok. Testa gärna att göra en pesto på kirskålen du rensar. Godas på våren.

Maskros betraktas som en av de 14 viktigaste vildväxterna i en överlevnadssituation. Späda blad är fina i sallad, soppa eller wok. Eller varför inte göra en nyttig grön smoothie.

Svinmålla var under bronsåldern en av våra viktigaste grönsaker. Den ersattes av spenaten under senare halvan av medeltiden trots att den har lika högt livsmedelsvärde som spenat. Dessutom innehåller den dubbelt så mycket C-vitamin!

Sommar: Pimpa odlingen

Fyll vida kärl med vatten och få fina speglar i trädgården eller på balkongen. Småfåglarna gillar dem. 

Odla i upphöjda odlingssängar. Odlingen kommer upp i bekvämare höjd. Måla sidorna på odlingssängarna med färgglada motiv.

Måla färgglada pinnar med plantornas namn på. Återanvänd gamla platsskedar, persienner eller glasspinnar i trä till örtodlingen.

Har du plats snickra eller köp picknick bord till barnen. Vem vill inte sitta mitt i sin odling och få äta ett gott mellis?

Kojan har varit barnens bästa lekplats i alla tider. Roligt att göra i pil tillsammans med barnen. Eller varför inte en piltunnel. Köp eller om du redan har pil kan man ta grenarna i mars, alltså strax innan det ska börja vegetera. Låt stå i vatten ca. 1 vecka, Eller plantera direkt och vattna mycket den första tiden.