Tips & Fakta.

2018-04-09 08:00
Puffetikett
Kloka hem
Kloka hem

Årets bästa trädgårdsböcker

Äntligen är årets skörd av trädgårdsböcker här! Kloka hem har listat guldkornen du inte får missa.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Kloka hem!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per månad

Från

30 kr

Beställ här!

Din digitala prenumeration på Kloka hem förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Årsprenumeration

Från

150 kr

Beställ här!

Din digitala prenumeration på Kloka hem förnyas årsvis. Avsluta när du vill.

En hyllning till mossorna 

Trots att mossa växer överallt i våra skogar – det finns mer än tusen arter i Sverige! – så lever den en undanskymd tillvaro. I trädgårdar ses den ofta som ett störande element som ska bekämpas från gräsmattorna. Samtidigt har vi i Skandinavien haft stor praktisk nytta av mossor, till exempel som sårförband, isoleringsmaterial till hus och drev i timmerhus. ”Mossa – i skog, trädgård och kruka” av Ulrica Nordström är boken för den som vill lära sig mer om att skapa med vackra mossor. Vi får veta hur man odlar mossa i sin trädgård och följa med till Japan och USA, där mossor är ett naturligt inslag i trädgårdar. Den som en gång fått se en riktig mossträdgård i all sin prakt förstår vad det handlar om.

Chilinördarnas bibel

Intresset för att odla chili har fullkomligt exploderat i Sverige de senaste åren. Alla vill odla chili. Det visar inte minst de grupper på Facebook med tusentals medlemmar som friskt delar odlingstips och chiliätarvideos. Till alla chiliälskare kommer nu boken ”Chili – 222 sorter att odla och äta”, där de olika sorterna presenteras utförligt med odlingstips, färgstarka bilder och smakguide. Författarna Eva Robild och Kerstin Rosengren är två hängivna chiliodlare som visar dig grunderna i chiliodling i nordiskt klimat. De lär också ut hur en chiliprovning går till där man går från den svagaste till den starkaste. 

Permakultur sprider hopp

Den första boken om permakultur på svenska kommer ut i vår. Där får du lära dig allt om hur du samarbetar med ekosystemen – i allt från en kruka i fönstret till en stor trädgård på landet. Boken är skriven av Ylva, Johan och Siri Arvidsson som på sin gård Borrabo i Falköpings kommun arbetat under många år med att omsätta permakulturens principer i praktiken. Boken är skriven som en handbok, full av handfasta råd om hur du planerar din odling, även om permakulturens teoretiska underbyggnad också är med.

Trädgårdsvärldens knäppaste odlare

Musik- och trädgårdsjournalisten Elin Unnes är tillbaka med boken “I odödliga odlares sällskap”, en personlig berättelse om några av världens knäppaste, roligaste och mest inspirerande odlare. Vi får träffa allt ifrån aristokrater till rättshaverister till eremiter i grottor, höra om deras livsöden och ta del av den kunskap som dessa personer har att lära oss. Alla dessa trädgårdshjältar har en sak gemensamt (förutom kärleken till växter) – de odlade eller odlar som en protest, mot miljöförstöring, orättvisor, svält, girighet och auktoriteter. ”De är alla, mer eller mindre, ekologiska anarkister”, skriver Elin Unnes i boken, som förutom fascinerande livsöden bjuder på en mängd konkreta odlingstips från den bohemiska eliten.

Allt om köksträdgårdsodling 

Vad beror den starka ”odlingstrenden” på? Det är ingen trend, det är kraftfull våg som sveper över västvärlden, menar Lena Israelsson. ”Det är en reaktion mot rovdrift av Moder jord och mot överkonsumtion. Att odla är att peka mot ett nytt och hållbart sätt att leva. Därför är vågen ostoppbar”, skriver hon i inledningen till ”Handbok för köksträdgården”, som nu kommer ut i omarbetad version. Den är liksom tidigare en komplett handbok i ekologisk odling av grönsaker, kryddörter och bär, men nu presenteras också praktiskt taget alla odlingsbara köksväxter i Sverige. Metoder som bokashi och biokol får en ordentlig presentation, liksom den magiska mykorrhizan. Om du bara ska ha en bok om köksträdgård – välj denna!

Grönskan på Kniva trädgård

André Strömqvist och Andreas Graveleij är två av Sveriges största trädgårdsprofiler.  De längtade efter att få odla mer och större och hittade sin drömplats i Kniva, utanför Falun, på en 1600 kvadratmeter stor tomt med en gammal intakt lanthandel från 1930-talet. Vips så hade de bytt Kungsholmen i Stockholm mot Kniva. I boken ”Odlarliv på Kniva trädgård” berättar de om det nya livet mitt i ett levande kulturarv, hur de skapat sin grönskande trädgård och hur de återuppväckt den gamla lanthandeln. Ett helt kapitel ägnas åt ”jätteväxter” som snabbt ger en frodigare känsla i din trädgård.