1. Energiskatten på 39 öre per kWh.
2. Överföringsavgiften från nätägaren på ca 30 öre.
3. Köp av el som kostat 1-2 kr per kWh under år 2022. Låt oss räkna utifrån 2 kr då elen knappast blir billigare kommande år.
4. Eftersom man inte köper något finns heller ingen moms att betala.
Sammantaget betyder det att en kilowattimme solel som används av ägaren sparar 3,20 kr åt ägaren, jämfört med att köpa el. Men solägaren får också betalt för den el man exporterar ut på nätet de timmar då man inte kan konsumera all el taket producerar.
Den ekvationen ser ut såhär.
1. Elbolaget köper elen för 2 kr.
2. Elnätsbolaget betalar elnätsnytta med ca 5 öre.
3. Från Skatteverket får man ett avdrag på 60 öre per exporterad kilowattimme. Detta gäller upp till 30 000 kWh och så mycket exporterar inte en vanlig solcellsägare.
4. Det är ingen moms på småskalig solel man exporterar upp till 80 000 kr. En summa få når upp till.
Sammantaget betyder detta att man tjänar 2,65 kr per kilowattimme när man exporterar elen man inte använder själv. Observera att detta gäller en viss timme. Några timmar senare kan priset vara ett helt annat, men principen är densamma.
Det är nu batterierna kommer in i bilden. Batterier ändrar nämligen ovanstående ekonomi till något ännu bättre. Man kan spara solel och använda den senare, man kan exportera mer solel när det är som lönsammast och man kan köpa billig el på natten och sälja den dyrt på dagen eller använda den själv. Och man har 50% i bidrag om man köper batterier till sin egen el användning. (Som mest 50 000 kr).
Men vad är smartast?
Det beror naturligtvis på den egna situationen men generellt vill jag påstå att prioriteringarna är de här.
1. Det är bäst att spara sin solel och konsumera den själv mellan kl 17.00 och 22.00 på kvällen. Då är elen oftast dyrare. Har man mycket solel i batterierna och låg konsumtion kan man även konsumera den mellan 06.00 och 09.00 på morgonen. Då sparar man 3,20 kr per kWh enligt beräkningen ovan.
2. Om man har kvar solel i batterierna trots flytt av dem över dygnet till konsumtionen, då kan man exportera solelen mitt på dagen. Sälja den alltså. Då får man 2,65 kr per kWh enligt beräkningen.
Det här gäller vår, sommar och tidig höst. Då kommer solcellerna ge som mest och oftast fylla ett normalt batterilager under de ljusa timmarna. Det gör att batterier skyddar ägaren mot elprischocker som vi sett där enstaka timmar kan kosta 4-5 kr per kWh, men också att man får ut sin solel bättre till de timmar man konsumerar mest.
Men batterier kan faktiskt göra mer än det!
1. Köp billig el på natten och använd den på dagen. Det är då enbart prisskillnaden man tjänar på, att köpa el innebär ju moms, elskatt och överföringsavgift. Om nattens el kostar 10 öre och man säljer för 2 kr mitt på dagen, ja då har man tjänar 1,90 kr per kWh. Det är ju bra, men gäller alltså bara när solelen inte fyller batterierna. Solel är nästan alltid billigare än köpt el helt enkelt, egen användning blir bättre ekonomi.
2. Men batterier kan faktiskt dra in pengar även utan solel eller försäljning av nattel. Det här gäller speciellt under perioden då solen klarar husets konsumtion själv. Då kan man fylla batteriet och låta det - via sin elhandlare - vara med på den nya frekvensmarknaden. Det betyder att man låter nätbolaget (det nationella Svenska kraftnät-SvK) få tillgång till ens batterier och använda det för att minska eller öka elproduktionen för att på det sättet skapa bättre balans i våra elnät. Om man upplåter sitt batteri (man gör det per timme med sin elhandlare) så ska batteriet vara fyllt men tillgängligt för SvK. De tömmer det inte utan använder det kanske någon minut per timme. När man gör det får man betalt för nyttan det ger. Här är beräkningarna osäkrare eftersom marknaden är ny och egentligen tar fart först 2024. Men en försiktig beräkning är att om man upplåter ett batterilager på 5 kW till frekvenskontroll en tredjedel av tiden under perioden mars till oktober så kan man få åtminstone 10 000 kr i inkomst därifrån. Det är dock ingen skattefri inkomst enligt dagens bestämmelser.
3. Observera att frekvenshandeln kan pågå närsomhelst och att man har kvar sin el, det är bara timmarna då man säljer frekvenskraft som man inte kan använde dem för att flytta egen el eller köpa billigare nattel.
Så vad blir slutsatsen i exemplen för ett mindre battterilager på 5 kW?
• Använd batterierna för att i första hand flytta egen solel till senare konsumtion.
+3,20 kr/kWh
• I andra hand för att exportera mer solel när elen är som dyrast på marknaden.
+2,65 kr/kWh
• I tredje hand för att minska sina elkostnader genom att köpa billig natt el (framförallt på vintern) och konsumera den på dagen då elen är som dyrast.
+ 1,90 kr/kWh
• I fjärde hand lägga till frekvenshandel för att få en stadig inkomst på batterierna även när man inte använder dem aktivt.
+10 000 kr på årsbasis
En sista sak. För att kunna ha mest ekonomisk nytta av prisskillnaderna och få ut mest vid export av solel gäller att man väljer timpris i sitt elavtal. Alla elbolag är idag tvungna att erbjuda detta.
Vill du lära dig mer? Här hittar du Johans lilla egen el-bok
Vill du skaffa egna solceller – även om du inte har eget tak?