När du renoverar badrum så finns det inga genvägar. Det måste göras rätt. Blir det fel i konstruktionen kan det leda till vattenläckor och med det omfattande skador i huset. En kostsam historia. Med rätt planering och lite koll så kan slutresultatet istället bli ett badrum som du kan njuta av i många år framöver. Vi har tagit fram tips för hur din badrumsrenovering kan bli lyckad. Det kanske inte är klimatsmart, men det här är reglerna i Sverige..
Börja baklänges – visualisera ditt badrum. Vad ser du? Hur vill du använda det? Vad är viktigt? Börja sedan att skissa på papper eller i dator hur du vill att ditt badrum ska se ut. Ett tips är att mäta och göra en skalenlig skiss på 1:100. Varje meter i verkligheten är då 1 cm på papper.
Belysning gör rummet
Man vill gärna ha mjukt ljus när man badar och lite mer starkare när man städar. Placera ut dem på ritningen. Glöm inte eluttagen.
Golvbrunn
Om din golvbrunn är äldre än 1990 – byt ut. Det är i golvbrunnens anslutning som flesta skador sker så den måste göras mer än rätt – den måste vara perfekt. Väggnära golvbrunnar har blivit populära på senare år. Men tänk på att inte alla kombinationer av tätskikt/vägg nära golvbrunn är godkända. Kolla med din plattsättare innan du bestämmer dig.
Golvvärme, ventilation och rör
När du ändå renoverar så är det klokt att byta ut kopplingar och dra om gamla rör så att de lever upp till dagens standard. Se också över ventilationen. Fundera på om du ska ha golvvärme. Det finns både elektriska och vattenburna. Golvvärme är ett behagligt och effektivt sätt at värma upp badrum på menar Tomas Melinder på Byggfabriken.
– Det gör att man kan ha en relativt låg temperatur i rummet generellt så länge man har sina bara fötter på ett varmt golv. Det är också 100 procent kompatibelt med en ett klassiskt Victorian Floor Tiles lerklinker.
Planera tidigt
Redan nu, i planeringsstadiet, är det smart att fundera på var du vill hänga krokar och handdukstork. Alla infästningar i utrymmet ska göras i fast konstruktion. Där är det lämpligt att plattsättaren kortlar (monterar korta reglar mellan de långa reglarna).
Akta dig för asbest, något som kan finnas i badrum byggda från 1980 och bakåt. Fogmassan kan innehålla asbest (vanligast förekommande 1960–1970). Det kan du enkelt kontrollera genom att du skickar en bit kakel med fix och fog till ett analysföretag för en liten kostnad
Hitta rätt behöriga hantverkare
Försök hitta en entreprenör som har samma bild av slutresultat som dig. Gör en lista på ad du har för krav på ditt nya badrum. Det kan vara klokt att låta entreprenören komma ut och titta på jobbet innan de ger dig en offert. Se till att alla entreprenörer får samma underlag. Den billigaste offerten behöver inte alltid vara den bästa.
Se till att du får en specifikation på vad som verkligen ingår så du inte står där med överraskningar. Om ni kommer överens om löpande räkning är det bra att begära ett cirkapris. Arbetskostnaden ska sen inte överskridas med mer än 15 procent.
Om du ska ha kakel och klinker är det viktigt att du anlitar ett behörigt plattsättningsföretag som följer Byggkeramikrådets regler (BBV). De hantverkare som utför renoveringen ska ha legitimation utfärdad av Byggkeramikrådet. Du kan söka efter behörigt företag på bkr.se. Om leverantören i sin tur anlitar underleverantörer (elinstallatör, VVS-montör), så ska de också vara behöriga hos sina respektive branschorganisationer.
Skriv ett skriftligt avtal
När du har bestämt dig om vem du vill gå vidare med skriv då ett så kallat hantverkarformulär – så att entreprenören ansvarar för att arbetet utförs fackmässigt. Se till att du har ett påskrivet avtal innan renoveringen sätter igång. Det finns ett hantverkarformulär att ladda ner på bkr.se.
Att tänka på när du väljer klinker
Stora plattor kan vara svåra att lägga med fall. En lösning när man har valt stora plattor kan vara att övergå till mindre plattor närmast brunnen. Vissa plattsättare kan göra sk kuvertvik. Fråga alltid din plattsättare innan du beställer kakel.
Oälskade fogarna
Där det finns kakel och klinker finns det också fogar. Fogar är murbruk, som håller ihop och fäster kakelplattorna. Tänk på att ljusa fogar kan bli mörkare efter en tids användning. Men det kan också bildas fukt och mögel i springorna. För att behålla färgen och få bort bakterier som samlas ska du rengöra fogen då och då. Vi har tagit fram våra miljövänliga tips.
Fogrengöring som är snäll för naturen
Ättika är en naturlig rengöringslösning. Blanda en del ättika med en del vatten och använd en tandborste för att skrubba fogarna. Skrubba gärna lite försiktigt, ättika kan vara något frätande.
Bikarbonat eller bakpulver är annat sätt att rengöra fogar i badrummet. Gör en pasta av bikarbonat eller bakpulver och vatten (3:1 delar) och skrubba in i fogarna med en tandborste. Låt verka 30 minuter och skölj sedan med vatten.
När badrummet är klart
Om du har anlitat ett certifierat företag ska du få ett kvalitetsdokument av entreprenören. Det är ett bevis på att arbetet är utfört enligt Byggkeramikrådets regler och uppfyller myndighetskraven. Hos GVK heter dokumentet som du får våtrumsintyg. Den ska du spara i minst 10 år och lämnas över till eventuell ny ägare av fastigheten. Tillsammans med kvalitetsdokumentet ska du också få monteringsanvisningen för det godkända tätskiktssystemet som använts.
Kvalitetsdokumentet gör att din hemförsäkring gäller och att du har bevis på att renoveringen är fackmässigt utfört. Det är din trygghet om en eventuell vattenläcka inträffar. Har du köpt ett hus med ett nyrenoverat badrum ska du alltid se till att få kvalitetsdokumentet eller våtrumsintyget och kontrollera att den stämmer.
Snåla inte
Ibland vill man hålla i slantarna och lägga in kartonggips istället för våtrumsskivor. Tänk då på att vatttenskadan blir värre om den uppstår, än vad den skulle ha blivit med rätt material. Så snåla inte – det lönar sig!
Renovera badrum själv – får man?
Du kan göra vissa moment i badrummet själv, men då gäller exakt samma krav på fackmässigt utförande som när du anlitar entreprenör. Och arbetet måste dokumenteras.
Elen får du inte göra själv När det gäller elarbeten finns inga genvägar. Du ska anlita auktoriserat elföretag. Du får inte mixtra själv med elen helt enkelt. Samma sak gäller för rördragningar och tätskikt. Anlita behörig rörmokare!
Du kan sätta kakel själv men det måste vara fackmässigt utfört och du måste dokumentera jobbet.
Utanpåliggande eller inbyggda rör?
Just nu är det populärt att bygga in rör. Fundera hur du vill ha det, det kan vara snyggt men om en vattenläcka uppstår kan det ta längre tid att upptäcka. Passa på att installera en vattenfelsbrytare med smarta sensorer. Om det skulle bli ett läckage så stängs vattnet av. Den kan också testa om ledningssystemet är tätt för att tidigt upptäcka även små läckage. Den känner av små flöden på 0,5 liter per timme.
Vi har frågat...
MAGNUS LUNDGREN, teknisk rådgivare på Byggkeramikrådet, BKR.
Vilka material i badrum ska man undvika om man vill renovera hållbart?
– När man väljer ytskikt så bör man kontrollera eventuellt underhåll, hur lättstädat och underhållsfritt materia-let är, och hur länge det förväntas att hålla. Här är keramik överlägset det bästa materialvalet, enligt oss.
Hur kan man bygga miljövänliga badrum och ändå följa reglerna?
– Det finns enligt mig inget material som är miljövänligt? Men absolut så kan man bygga badrum som har låg inverkan på miljön. Just keramik har väldigt lång hållbarhet och keramik har vi använt i tusentals år. Det är bra för miljön och keramiska badrum håller väldigt länge så man behöver inte renovera så ofta.
Ventilation är viktigt, hur ska man tänka där?
– Det är viktigt att badrummet torkar ut snabbt och att man kontrollerar ventilationen löpande.
Hur ska man tänka med VVS-installationer och elektriska anslutningar?
– Vad som är viktigt är att man kan ansluta tätskiktet emot produkter och genomföringar så att vi skyddar mate-rial som inte tål fukt.
Är några klinker/kakel bättre än andra för badrum?
– All keramik kan du använda i våtrum sen finns det skillnad att vi inte monterar kakel på golvet. Där är klinker mer hållbart.
PETTER ERNLUND, VD Edsvikens Måleri & Bygg.
Vad är viktigast när man renoverar badrum?
– Att du väljer hantverkare som är behöriga och kunniga. Det betyder att de har kvalitetsdokument. Kontrollera också att underleverantörer också är behöriga och be om referenser.
Hur ska man tänka kring material och hållbarhet?
– När det kommer till badrum är det livslängden på materialet som påver-kar. Tänk på att ditt nya badrum och dina materialval ska hålla länge.
Ur energisynpunkt, hur kan man göra energieffektiva lösningar i badrum?
– Genom att välja vattenbesparande munstycken och energisnåla lampor, som LED och lågenergilampor.
TOMAS MELINDER, Marknadschef på Byggfabriken.
Att renovera badrum i sig är inte hållbart, hur kan man göra det och samtidigt minimera klimatpåverkan?
– Bra fråga, och något som vi ofta pratar om med våra kunder, vare sig det gäller badrum, kök eller renovering i allmänhet. Byggbranschens klimatpåverkan är stor, inte bara från den professionella sektorn utan även privatpersoners renoveringar. Däremot kan resultatet av en renovering ge en mer hållbar lösning, som mindre energi vid uppvärmning och vattenförbrukning. För att hålla nere klimatpåverkan vid själva renoveringen handlar det främst om att välja hållbara produkter både vad gäller kvalité och estetik, producenter som inte ligger på andra sidan jordklotet och naturliga material. Och precis som ni skriver, det finns inga miljövänliga renoveringar.
Dina tre bästa tips till alla som renoverar badrum?
– Välj hållbara material, närproducerat med traditionella tillverkningsmetoder och naturmaterial. Keramiska plattor, så som kakel och klinker, är otroligt slitstarka och hållbara material. Ytorna blir dessutom lätta att hålla rena med naturliga rengöringsmedel, som till exempel linsåpa. Välj också något som är hållbart stilmässigt, så att varken du själv eller nästa boende behöver renovera av estetiska skäl. Har du ett modernare boende håller ett badrum i klassisk funkisstil i många decennier, har du ett något äldre boende så kan man gå vilken väg man vill, badrummen kom inte till Sverige förrän kring 1930-talet. Så några egentliga sekelskiftesbadrum är mer något av en efterkonstruktion för att passa in stilmässigt.
Vad är modernt att göra nu vid badrumsrenovering?
– Under de senaste åren har vi sett ett ökat intresse för mer färg och mönster, på just kakel och klinker. Inte nödvändigtvis starka kulörer, men smakfulla och intressanta färgkombinationer på både kaklade väggar och klinkergolv med mönster. Lerklinkern är en ren naturprodukt, med genomfärgade plattor som håller i gott och väl hundra år och som bara blir vackrare med tiden.
När ska man inte renovera badrum?
– När det varken finns ett funktionellt eller estetiskt behov av att renovera eller bygga om. Kanske räcker det med att byta en droppande kran och ett nytt badrumsskåp om det gamla hänger på sniskan.
----
Vanligaste misstagen – rör och golvbrunnar Det här säger Säker Vatten!
Ett långsamt läckande rör i en vägg är en vanlig orsak till vattenskada. Statistik visar att majoriteten av alla vattenskador orsakas av gamla rör, 20 år eller äldre.
–Det kan vara frestande att bara byta ut de rör som läcker eller rör som finns i det gamla badrummet som ska renoveras. Men det är som att be om en vattenskada, och vem vill riva ut ett nytt badrum? Då är det bättre att byta ut helheten och få ett intyg på att installationen är korrekt utförd av en auktoriserad montör. Då gäller också försäkringen, säger Martin Brunnkvist, teknikansvarig hos ideella branschorganisationen Säker Vatteninstallation.
Golvbrunnar har ofta dåliga anslutningar till tätskikt. Man slarvar när man renoverar eller behåller gamla brunnar.
– Just nu är det populärt att ändra layout på huset i samband med renoveringar. Ett gammalt kök blir till sovrum och köket flyttas till en annan del av huset. Det innebär att montören behöver vara extra noga för att inte riskera läckage eller legionellautbrott. Tyvärr är det vanligt att man bara proppar igen de gamla ledningarna, i stället för att ta bort dem. Det ger optimala förutsättningar för den dödliga bakterien legionella att växa till, säger Martin.