Dubbelventilera hemlighuset - så luktar det inte illa
Kloka hem
Varis Bokalders tillstår att det är lite annorlunda att vara oerhört fascinerad av toaletter och utedass, men för honom är det ett stort intresse. Han har just byggt ett eget ”hemlighus”, med dubbel ventilation.
Hemlighuset. Så kallades ofta utedasset förr i tiden. Varis Bokalders konstaterar att namnet uppkom i en tid då trångboddhet var det normala och två vuxna som behövde ha ett förtroligt samtal kunde mötas på dasset, som nästan alltid hade två hål.
– Jag tycker att det är en spännande del av vår historia, det hemlighus jag byggt fick självklart också två hål bredvid varandra.
Att bygga ett hållbart utedass är varken särskilt svårt eller kostsamt, menar han. Det handlar om att använda sten som en grund så att inte träväggarna får kontakt med markfukten och ruttnar, och så bygga i en egen stil. Det han själv lagt krut på är att skapa en dubbel ventilation.
– Av förklarliga skäl kan det lukta illa i ett dass. Jag byggde därför in två ventilationsrör, ett vid botten, där fekalierna hamnar och ett annat i själva toalettutrymmet. Det betyder att den illaluktande luften ventileras separat.
För att göra detta behövs ingen mekanisk fläkt, den naturliga vinden och en skorsten fungerar utmärkt.
Urinseparering är en självklarhet. Urinet hamnar i en liten tank som Varis Bokalders tömmer löpande, blandar med nio delar vatten och använder som guldvatten, potent gödsel för trädgårdslandet.
Fekalierna kan inte användas direkt, bland annat för att de innehåller gifter och rester av mediciner. Därför har Varis Bokalders byggt två kompostlådor till sitt dass, stora för att rymma två års kompost.
– När den ena är full använder jag den andra som får vila i två år. Jordbakterierna gör ett fantastiskt jobb under den tiden, bryter ner det mesta. Efter två år kan jag använda komposten i min trädgårdsodling, på potatislandet eller var som helst.
Att anlita kommunen för att hämta fekalier tycker han är en onödig utgift.
– En egen kompost är miljövänlig och du tar själv hand ditt avfall.
Ett utedass är en miljövänlig toalett. Att spola kiss och bajs med vatten som efter rening går ut i vattendragen är enligt Varis Bokalders ingen hållbar lösning och han konstaterar att det pågår mycket intressant forskning om just avloppshantering.
– I Paris planerar man för att bygga en miljon urinseparerande toaletter istället för att expandera befintliga avlopp. Cirkulär ekonomi handlar om att material ska kunna återanvändas. Det betyder också att vi behöver tänka kretslopp inne i huset. Hushållsavfall har vi lärt oss sortera, men nu börjar det hända även på avloppssidan. Oceanhamnen är ett svenskt forskningsprojekt som prövar ett 3-rörssystem, som innebär att du har separata avloppsrör, ett för toalett, ett för bad- och diskvatten, och ett för kökskompostkvarnen. Om ditt avfall är sorterat och inte blandat kan det göra nytta istället för att bli en belastning för miljön