Hoppa till innehållet

Krönika

Gunilla Welin: "Magiska hus i trä och i sten"

Kloka hem

Det här är en krönika.
Det är skribenten och inte Kloka hem som står för åsikten.

Ta det lugnt! Det är måttot för sommaren och det är konstnären Takao Momiyama som visar upp den japanska tekniken sashiko för oss. Kläder som är 150 år gamla. Konstverk som består av de tyger som blev över och som kan återanvändas. Kloka Hem fick träffa honom inför hans sommarutställning och det är ett möte helt i hållbarhetens tecken.

Annars är det mycket Varis Bokalders i sommarnumret av Kloka Hem. Varis är vår ekobyggexpert och i det här numret berättar han om boken Byggekologi som han gör tillsammans med Maria Block. Bägge är arkitekter som inte accepterat att passivt stå vid sidan om, utan har hela tiden arbetat för att utveckla ekohusen. Det handlar om att ha tålamod och att göra medvetna val. Bara för att något är av trä betyder det inte att det är klokt. Vilka träskivor ska man exempelvis välja numera. Se en liten guide från Varis i detta nummer.

Varis är också en som brinner för dass, alltså att göra toalettlösningar utan vatten och avlopp. Vilket får oss att titta runt på olika lösningar, stora som små. Men alla med det där lilla hjärtat på dörren som gör att det blir mer än bara ett avträde.

Ja, redan de gamla romarna hade utedass inne i städerna. Men visst kan vi göra det bättre idag!

Vad händer när en arkitekt bygger sitt eget hus och bestämmer sig för att gå fullt ut i hållbarhetstänkandet. Hur ser det ut? Vad skiljer från andra hus. Vi fick följa med hem till Pernilla Wåhlin Noréns hem utanför Borlänge och du ser själv i detta nummer hur trämaterialet förnyas, men också vad man kan göra med en liten täljkniv. Lugn, bara lugn.

I Katalonien bygger man inte gärna i trä. Där är det sten som gäller och i den unika byn Cadaqués får vi besöka Carles hus. Men det är inte lätt att hitta, det är lite som osynliga huset som växer upp ur de steniga kullarna. Regnet ligger de här dagarna över nejderna och en grå, nästan glittrande dimma sveper in de mörka stenarna. Lite magiskt blev det allt.

Men Cadaqués är annars känt för att Salvador Dalí byggde sitt hus här. Nu är det ett levande museum, en berättelse om ett konstnärspars kärlek och om drömmen att möta solens ljus först av alla i nationen. Med en spegel kom strålarna rätt in i sängkammaren. Se det fantastiska huset i det här sommarnumret av Kloka Hem

Men gör det lugnt.

Det finns mer i bilden än man först kanske anar.

GOD SOMMAR!

Gunilla Welin Chefredaktör