Som dansare i grunden har Viktoriia Rumiantseva dansat sig bort från socker, och in i en värld fri från gluten, soja och raffinerat socker. Hennes nya bakbok Råsöt lär oss att baka njutbara växtbaserade sötsaker, helt utan tomma kalorier. Men är det en tom värld? Hur har hon hittat vägen hit? Vad har varit svårt? Och hur gott är det? Och hur kan du baka hennes signum-recept - morotskaka? Receptet och svar på alla frågor får du här!
När Viktoriia var dansare i sin ungdom uppmanades hon att inte äta sötsaker Och det gick, men samtidigt, livet utan socker är trist.
– Jag ville hitta alternativ till socker så att jag kunde fortsätta dansa och ändå äta nyttiga godsaker. Så jag började researcha och fann vad jag sökte. Råkonceptet!
– Råkonceptet är växtbaserat och kan vara nötter, kokosfettt eller kakao. Ren och rå mat som inte håller tomma kalorier som vanligt socker som ger oss energi för stunden men lika snabbt kan göra oss trötta och försätta oss i seriös matkoma, säger Viktoriia.
Hon började testa sig fram. Först gjorde hon rawbollar, det är enkelt för alla att börja sin råkarriär men, men det blev också rätt snabbt tråkigt konstaterar hon. Så hon gav sig på tårtor och kakor.
– Första försöket att göra en tårta var en katastrof, skrattar Viktoriia. Tårtan var jättefin i frysen men så snart jag tog ut den i rumstemperatur så blev det blåbärssoppa istället för tårta.
Men Viktoriia var envis.
– Jag tänkte att det här måste fungera. Och ja, till slut lyckades jag. Tårtan blev faktiskt både fin och smarrig!
Viktoriia har märkt att det är mycket svårare att få folk att äta råbakelser än kanelbullar.
– I början stod jag på alla marknader jag kunde hitta. Jag gav folk smakprover och berättade. Det tog mycket av min tid.
Varför ska vi inte äta socker då?
– Folk får äta vad de vill men det som är fantastiskt med råbakelser är att man får ”riktig” energi från det. Alla ingredienser är näringsrika. När man bakar med mjöl är mjölet i sig inte så gott, så man behöver tillsätta massa socker för att ge bakverket smak, förklarar hon.
– Bakar man med mandel, cashew och kokos så är det gott som det är. Man behöver inte offra något. Man får allt näringsrikt ändå och, det bästa av allt, med mindre socker. Och älskar man sig själv så vill man stoppa det bästa som finns i kroppen, eller hur?
Det som fick fart på hennes karriär var sociala medier.
– Instagram blev min plattform och därifrån växte det. Covid hjälpte mig också för att folk sökte nytt, och beställde online.
Och så småningom blev intresset hennes jobb. Det var tre år sedan. Nu förstår folk mer även om många är tveksamma.
Och nu ger Viktoriia ut en skön bakbok för att ändra människors uppfattning av vad bra sötsaker egentligen är. Det här är en spännande värld utan gluten, soja eller raffi nerat socker.
Så vad tror vi?
– Folk är nu definitivt mer redo att testa nytt, tror Viktoriia.
Recept på Viktoriias morotskaka
16–20 BITAR
Utrustning: blender, matberedare fyrkantig form, ca 20 x 20 cm Tid: 4 timmar blötläggning + 1 timme tillagning + 2–3 timmar i frys
1. Blötlägg cashewnötter till vaniljkrämen i vatten i minst 4 timmar.
Botten:
2. Mixa valnötterna i en matberedare till små bitar och häll i en bunke. Tillsätt alla övriga ingredienser till bottendegen och rör ihop. Degen har rätt konsistens när du kan rulla den till en boll. Om den är för torr tillsätter du lite vatten.
3. Fördela hälften av degen i en fyrkantig form och jämna till med en sked
Vaniljkräm:
4. Skölj av cashewnötterna och låt rinna av i en sil i några minuter. Häll nötterna och alla ingredienser utom kokosolja i en blender. Mixa tills du får en len smet. Tillsätt kokosoljan och mixa i 1 minut till.
5. Häll hälften av krämen över bottnen i formen och låt stå i frysen i cirka 1 timme tills krämen är fast i konsistensen.
6. Fördela resten av bottendegen ovanpå krämen. Häll sedan på resterande kräm. Ställ tillbaka formen i kylen eller frysen tills allt har stelnat.
7. Pudra kanel över kakan. Skär i fyrkantiga bitar och servera.
8. Kan förvaras i 10 dagar i kyl eller 3 månader i frys.