Ovanligt att man bygger i lera trots att det är är en uråldrig byggteknik.
Kloka hem
Fastän lera är en uråldrig byggteknik så är det inte lika populärt som att bygga hus av trä. Vi har besökt flera lerhus där några bara har en enda stampad lervägg som går genom hela huset och på så sätt skapar en naturlig luftrenare. Här är två lerhus som vi har besökt.
Att bygga i lera är mindre vanligt än att bygga i trä. Och det fastän lera har funnits i tusentals år. Siri Lundström som vi träffade i Kloka Hem nr 2/2023 frågade sig varför.
– Det är ett helt underbart material och det finns i överflöd! I princip hela Sverige är ju gammal sjöbotten så leran finns nära, säger hon.
Till sina olika projekt har hon aldrig behövt köpa lera. Det har alltid funnits något bygge i närheten där hon kunnat be om att få leran mot transportkostnad. Inga tillverkningskostnader och man kan forma det precis som man vill. Och så är lera naturens egna ”luftrenare”.
Som när vi besökte Daniel Bävernäs och Karolina Kegel. Där mötte vi en mastodont lervägg. Den gick genom hela huset och stod där ståtligt för att reglera inomhusklimatet.
Lerväggar är nämligen diffusionsöppna som betyder att de ”andas”, buffrar fukt och kyla oavsett årstid, samtidigt som de är väldigt fina att beskåda, nästan som en personliga kreation. Den är också hälsosam och tillåtande, gifter sig bra med trä och andra organiska material som halm. Och fast det ”bara” är en vägg så kräver den sin tid att tillverka. Stampade lerväggar är en uråldrig byggteknik som smått börjar bli populärt igen.
Du kan få tag på byggmaterialet i princip överallt - som att hämta lera från närmaste åkern. Därefter tar du en form som du häller leran i för att sen pressa eller ”stampa” den. Använder du dig av rödlera och grålera, så kan du också skapa riktiga konstverk - som renar luften. Win-win!
Läs om Siri Lundströms "Damm av lera" i nr 2/2023, och om Daniel Bävernäs och Karolina Kegels "Halmhuset vid Kopparberget" i nr 1/2023.