Få arkitekter har uppmärksammats mer än en gång i Kloka Hem. Ett undantag är Daniel Fagerberg, arkitekt och dessutom ingenjör, vars hus nyligen uppmärksammats i Grand Design. Daniels drivkraft är att skapa hållbarhet, i alla led.
Daniel blev först uppmärksammad i Kloka Hem 2013, när han ritade ett unikt hus i Vaxholm för en familj med stor erfarenhet av byggen och renoveringar. Efter att ha bytt arkitekt flera gånger fann familjen äntligen sin match i Daniel. Tillsammans skapade de ett hem med fokus på miljövänliga material och långsiktig hållbarhet.
Ett hus som åldras med värdighet
Huset i Vaxholm, som ritades genom Daniel Fagerbergs arkitektkontor Strombro Building Workshop, är en berättelse om både estetik och ekologi.
– Vi valde material som inte bara är miljövänliga utan som också åldras vackert, förklarar Daniel.
Stommen av korsade plankor är dymlade med bokplugg istället för limmade element.
Fönstren är tillverkade av kebony-trä, vanlig furu impregnerad med ämnen framställda av biologiska restprodukter, som gör träet nästan hårdare än stål. För fasaden valdes kvistfritt svenskt kärnvirke, vilket ger en lyster och glans och kommer att hålla i livstider.
– För mig är det viktigt att varje del av byggprocessen bidrar till en helhet som både känns och fungerar bra. Ett hem ska vara vackert, hållbart och inbjudande, säger Daniel.
En förändrad arkitektroll
Daniel är inte bara praktiker utan också teoretiker. Som tidigare professor vid Lincoln University i Nebraska har han undervisat om hur arkitektur påverkar miljön. Ett begrepp han myntade under sin tid där är ”FearAbility”, som handlar om att använda rädslan för att skada miljön, som en drivkraft till förändring.
– Byggindustrin är kanske den mest destruktiva branschen för vår planet, men den har också störst potential att förändras. Det är vårt ansvar som arkitekter att ta kontroll över processen och skapa hus som är giftfria, miljövänliga och ekonomiskt hållbara, förklarar han.
Daniel beskriver det ansvar han känner varje dag.
– Jag vaknar med en sorts ”morgonsorg” över hur vår industri påverkar världen, men jag låter den känslan bli en motor för förändring. FearAbility handlar om att möta rädslan och göra något åt den.
Världens högsta trä- och halmhus
Just nu arbetar Daniel med ett projekt som speglar hans filosofi om hållbarhet och innovation. Han är konstruktör för det som kommer att bli världens högsta hus med väggar av trä och halm – ETC Byggs tolvvåningshus i Malmö.
– Industripressad halm som isoleringsmaterial är ett stort steg framåt. Det har fantastiska egenskaper och är betydligt mer resurseffektivt än att använda massivt trä i hela konstruktionen, säger Daniel.
Han betonar vikten av att tänka materialsnålt, oavsett om man använder biobaserade material.
– En villa behöver inte en lika kraftig stomme som ett flervåningshus. Bygger du lägre än tre våningar är det resursslöseri att använda korslimmat trä. Regelstomme fungerar alldeles utmärkt.
Ett personligt projekt
Bland Daniels många projekt finns ett som ligger honom extra nära hjärtat – det han ritade åt sin mamma, konstnären Maj Fagerberg. Huset, som tidigare uppmärksammats i bland annat Kloka hem och Grand Design, är en hyllning till det småskaliga och funktionella.
Den sluttande tomten innebar möjligheten för Daniel att förverkliga något han hade drömt om sedan han var liten, ett hus som böljar fram, inspirerat av Ralph Erskines egen Villa Erskine.
– Att rita ett hem åt min mamma var en speciell upplevelse. Hon gav mig fria tyglar, men ville lägga sig i detaljer i slutskedet, vilket blev något av en sorg för mig.
Samtidigt är det en erfarenhet han inte vill vara utan, att i detta villabygge arbeta med biobaserade material, i en industrialiserad process, vilket han hävdar är ekonomiskt försvarbart.
– Vi modellerar en digital tvilling när vi beställer och allt levereras i exakta mått. Det betyder att du inte har något spill och att varje del i huset är numrerad och hittar sin plats. Du får varje stomelement och varje fönsterfoder levererat i exakta mått. Till och med varje plåtbläck, som annars kan ta lång tid att anpassa på plats, när formerna är komplexa – vilket dessutom sällan blir bra.
Det är denna utveckling som ger Daniel Fagerberg hopp om framtiden: att det inte ska behöva vara dyrare att bygga klimatsmart.
– Vi vet redan att biobaserade material är avgörande för hälsan, miljön och klimatet. Nästa steg är att industrialisera processen så att ingen arkitekt eller byggherre längre väljer den klimatskadliga betongen och för den delen gifter. Inget hus ska byggas så, för ska vi klara Parisavtalets mål måste vi bygga på planetens villkor.
Hållbarhet som drivkraft
I grunden är det hållbarheten som driver Daniel, både som människa och arkitekt. Han strävar efter att minimera energiförbrukningen och den inbäddade energin i sina byggnader.
– Jag ser på varje hus som en möjlighet att göra skillnad.