Inspiration.

2021-10-18 08:00
Foto: Marbodal, Puustelli och Emilia Ahlgren/Funkiskök
Puffetikett
Kloka hem

Moderna kök för framtiden

Om ditt kök är bortom räddning och du behöver byta det, ja då finns hållbara kök att välja bland. Här är några lösningar för både funkishus till sekelskifteshus.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Kloka hem!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per månad

Från

30 kr

Beställ här!

Din digitala prenumeration på Kloka hem förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Årsprenumeration

Från

150 kr

Beställ här!

Din digitala prenumeration på Kloka hem förnyas årsvis. Avsluta när du vill.

TRÄ HÖR HEMMA I KÖK

Kök har under många år byggts snabbt och billigt och inte sällan ser man melanin när man tittar in i köksskåp. Det har varit enkelt för tillverkarna att bygga med plastiga material, det blir inga överraskningar och det går fort att bygga så. Tillhör du också dem som säger att det inte går att bygga kök med genomgående trä. Då har du fel.

Marbodal ser hållbarhet, funktion och nordisk natur som höstens stora trend. Foto: Marbodal
Marbodal ser hållbarhet, funktion och nordisk natur som höstens stora trend.

– Tittar du på 1700-talskök byggda helt av trä så är de intakta än idag. De som säger att det inte går är kökstillverkare som vill att det ska gå snabbt och enkelt, säger Johan Daun VD på Skandinaviska Shakerkök, som ser en stark ökad trend under pandemin att vilja förnya sina kök.

Snêk har utvecklat ett enkelt modulsystem av massivt trä. Du kan beställa och själv montera stommarna utan verktyg. Foto: Snêk
Snêk har utvecklat ett enkelt modulsystem av massivt trä. Du kan beställa och själv montera stommarna utan verktyg.

HÅLLBARHET ÄR HÖSTENS TREND

Med pandemin har våra köksvanor förändrats. Vi tillbringar mer tid i just köket, kanske har det blivit din arbetsplats på dagarna och plats för umgänge på kvällarna? Funktion och hållbarhet är i i fokus när vi väljer kök i höst. Köket ska fungera för olika aktiviteter, och hålla för slitage. Kök av massivt trä är det mest hållbara alternativet, men om du inte väljer det så ska du titta på det näst bästa, nämligen Svanenmärkta kök.

Svanemärkt kök från Vedum.  Foto: Vedum
Svanemärkt kök från Vedum.

VÅGA TESTA NYTT

Det kommer hela tiden nya material på köksmarknaden och gamla beprövade är inte alltid bäst även om det har funnits länge och ”alla väljer ju det”.

– Att endast renovera och måla sitt gamla kök är såklart bäst ur ett miljöperspektiv. Känner du att detta inte fungerar är det näst bästa alternativet att bygga ett kök i bra och renoveringsbara material som tål flera renoveringar, säger Camilla Ödmo på Funkiskök.

Platsbyggt kök med stommar av massivt trä, från Funkiskök. Foto: Emilia Ahlgren
Platsbyggt kök med stommar av massivt trä, från Funkiskök.

Våga testa nya kök byggda med hållbara material. Välj inte det enklaste eller första alternativet du ser. Jämför alltid olika alternativ och ta reda på vilket som passar just dig. Kom ihåg att du ska leva med ditt kök länge.

Hållbar modernt kök från Puustelli.  Foto: Pustellis Miinus
Hållbar modernt kök från Puustelli.

"Man inser att när man bygger något som koommer överleva en själv så känns snabba lösningar inte relevanta. Saker får ta sin tid för att bli rätt". 

Mathin som valde av kök av Kulladal i sitt hem berättar om processen att välja ett kök.

Platsbyggt kök av massivt trä i Ängelholm, byggt av Kulladal. Foto: Erik Weiland/Apelöga
Platsbyggt kök av massivt trä i Ängelholm, byggt av Kulladal.

Text NINA GERGI