Hållbar design.

2021-09-22 13:55
Puffetikett
Kloka hem

Har möblerna plats i en värld full av saker?

Poetisk elegans med en tydlig enkelhet. Så beskrivs Mia Cullins möbler. Själv vill hon inte använda ordet minimalistiskt. Det är för avskalat menar hon. Hennes design kännetecknas av lätthet, geometriska former och välgjorda hantverksdetaljer. Hon utmanar varje produkt som hon designar och frågar sig: har möbeln plats i en värld som redan är full av saker?

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Kloka hem!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per månad

Från

30 kr

Beställ här!

Din digitala prenumeration på Kloka hem förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Årsprenumeration

Från

150 kr

Beställ här!

Din digitala prenumeration på Kloka hem förnyas årsvis. Avsluta när du vill.

– Hållbarhet började att diskuteras på allvar precis innan jag slutade på Konstfack 1988, men då handlade det mest om möblernas uttryck och materialval. Det har ändrats, idag handlar hållbarhet om hela produktionskedjan, berättar Mia.

Mia Culliin i konferensstolen Sense. Den har hon fått inspiration till från Empire-klänningar. Foto: Mathias Nero
Mia Culliin i konferensstolen Sense. Den har hon fått inspiration till från Empire-klänningar.

Mia känner ett ansvar som designer. Hon vet att det hon gör kan bidra till en bättre framtid, men också det omvända.

– Som möbeldesigner måste jag vara självkritisk och medveten om hur jag designar möbler. Jag kan inte använda hur mycket och vilka material som helst. Jag måste också väga in de ekonomiska och ekologiska valen när jag ritar en möbel. Samtidigt måste en möbel jag designar ha ett attraktionsvärde och folk ska vilja behålla den, även över tid, säger Mia Cullin.

Soffa i massivt svensk ek eller furu. Plymåerna är av naturgarvat läder med stoppning i svensk texel ull. Formgiven för Verk 2021 Foto: Joakim Bergström
Soffa i massivt svensk ek eller furu. Plymåerna är av naturgarvat läder med stoppning i svensk texel ull. Formgiven för Verk 2021

Mia väljer gärna trä i första hand och hon arbetar med träslag som ask, björk, furu och bok, om möjligt helst från Sverige. Hennes senaste möbel som hon har designat åt det svenska företaget Verk är just en träsoffa där hållbarhet har varit genomgående. Hela soffan har tillverkats i Sverige av svenskt trä och med plymåer i vegetabiliskt garvat läder och med stoppning av svensk texel ull, och inte den vanliga skumplasten. 

Kilen för Gemla med ben i ångbasad bok och mjukt rundad bordsskiva. Foto: Gamla
Kilen för Gemla med ben i ångbasad bok och mjukt rundad bordsskiva.

Och det är dit vi är på väg menar hon. Mer och mer tillverkas lokalt med lokala material men kan också formges globalt, något som kan ge spännande synergier.

– Uttryck och tradition från en annan del av världen blandas då med lokalt hantverk och det kan skapa nya vägar.

Foto: Mathias Nero

Möblerna har en sober färgpalett, nästan jordnära. De andas ekologiskt, men det är detaljerna som gör möblerna unika. Mia har ett öga för detaljer, det kan man snabbt se. Det är nästan som att de är signerade med Mias namn. Och det är exakt så Mia vill jobba, hon vill sätta sin prägel på möblerna.

– Jag vill göra mina möbler personliga, de ska synas. Det kan vara en sån sak som att göra konstruktionen synlig, säger hon.

Kudden Fourleafclover med fodral i sammankopplade delar av läderspill eller ullfilt.
Kudden Fourleafclover med fodral i sammankopplade delar av läderspill eller ullfilt.

Mia älskar att skapa och hon skapar inte bara i datorn, hon skissar även för hand och bygger sedan egna modeller med hjälp av bland annat papper som hon viker och aluminium som hon böjer.

– Här är ett påbörjat projekt, säger hon och visar ett bockat aluminiumrör som snart ska få en ny framtid som möbelmodell.

Pond har en bordsskiva i massiv ask, underrede i stålrör och läderklätt handtag. Foto: Blå station
Pond har en bordsskiva i massiv ask, underrede i stålrör och läderklätt handtag.

 

Och det är i vardagen som hon hittar sin inspiration.

– Jag kan inspireras av en fasad när jag går till tåget. Jag inspireras också av naturen, mode, textil eller arkitektur. Jag inspireras egentligen av allt som jag ser omkring mig, säger Mia.

Och det är inte så konstigt. För om man ska tillverka nåt som ska hitta sin givna plats i vardagen så är det just där man ska börja leta. Närmast dig. I vardagen.

Text: Nina Gergi

Mia Cullin är möbeldesigner och inredningsarkitekt från Stockholm. Efter ett år i Italien bestämde hon sig för att söka till Konstfack och kom in. Hon tog examen 1998 och det var också då en ekologisk tendens blev synlig inom möbelindustrin.