”Vi skapar en egen mening – det finns något radikalt i det”
Kloka hem
I en tid av klimatkris har det konstnärliga arbetet med lera fått en fördjupad betydelse för keramikern och glaskonstnären Mårten Medbo: "Vi använder ett material som ligger under våra fötter. Det är en intressant egenmakt i det, som ligger utanför det marknadsanpassade, rationella synsättet.” I sommar ställer han ut tillsammans med en rad konstnärer i ETC Solpark.
Mårten Medbo är både keramiker, glaskonstnär och doktor i konsthantverk, men också skolad på Gustavsberg under mästerdrejaren Sven Wejsfelt.
Han berättar att de första åren när han öppnade arbetsmaterialet lera i ett plastpaket funderade han inte så mycket över att leran är ett fantastiskt cirkulärt material – men de tankarna har förändrats.
– Idag finns en rörelse som tittar på leran vi går och trampar på. Det intresset har blivit ganska stort i vår tid, vilket är en intressant egenmakt. Precis som att odla eller baka ditt eget surdegsbröd, kan du skapa en egen mening.
I sommar både medverkar Mårten Medbo, och är ansvarig kurator, i utställningen Wild Clay på ETC Solpark i Katrineholm. Han berättar att utställningen står på två ben. Det första är en traditionell utställning.
– Vi är sex konstnärer, en ganska brokig skara, som kommer från olika håll. Några från keramik och några från fri konst. Sammanhållande är att vi arbetar med lera som inte bränns.
– Vi jobbar med lerans fysiska egenskaper. Men utställningen handlar också om lera, laddad med olika betydelser. Det finns mytologiska och sociala aspekter som tar plats i utställningen.
Utställningens andra ben handlar om en konstnärlig grupprocess.
– Vi genomför workshops där vi gräver upp lera tillsammans som ett konstnärskollektiv. Tre konstnärer från Konstfrämjandet Kraft bjuder in varsin gäst och bildar en grupp om sex konstnärer som jobbar kollektivt med leran.
Mårten Medbo tycker att det är ett spännande grepp att en grupp tar gemensamt ansvar.
– Vi löser upp upphovsgrejen som är så central för oss konstnärer i vanliga fall. Vi arbetar tillsammans och det är helt cirkulärt. Vi tar materialet där vi står och skapar en gemensam mening. Så småningom kommer en annan grupp om sex konstnärer och fortsätter processen. När vi är klara blir konsten, materialet, åker igen.