Efter att ha analyserat 30 olika svårnedbrytbara kemikalier hos kvinnor i Sverige har forskaren i reproduktion Pauliina Damdimopoulou upptäckt att förbjudna kemikalier inte försvinner ur våra kroppar. De finns kvar i kvinnors kroppar, blod, äggstockar och i deras foster - i flera decennier.
Vad innebär det att vi bär på farliga kemikalier i våra kroppar, Pauliina?
– Ju högre halter kemikalier, desto sämre fertilitet. Höga halter av kemikalier visar kopplingar till antalet omogna ägg som finns kvar i äggstockarna och tiden det tar att bli gravid. Alla kopplingar vi har hittat är negativa, alltså sämre fertilitet.
Har vi koll på alla kemikalier?
– Nej det har vi inte, det finns över 100 000 kemikalier på EU:s marknad och endast 500 är utförligt testade. Så jag är säker på att dessa inte är de enda industrikemikalier som finns i oss och i våra barn. Alla är exponerade.
Varför stoppar vi inte de farliga kemikalierna?
– Det är ett systemfel som finns. Nya kemikalier kan tas in på marknaden utan att ha testats för skadliga effekter på människan och miljön. Först efteråt ska forskarna försöka identifiera farorna vilket kan ta decennier. Producenterna måste garantera säkerheten av alla kemikalier de tillverkar och säljer redan i tidigt skede och inte efteråt.
Hur kan vi stoppa kemikaliesoppan?
– Vi måste ändra lagstiftningen så att farliga kemikalier fasas ut omedelbart, och nya kemikalier testas ordentligt innan de kommer ut på marknaden. Det här gäller globalt eftersom kemikalier inte känner till gränser.
Vad kan hända om vi inte stoppar farliga kemikalier?
– Det finns en risk för ökad infertilitet i samhället där både män och kvinnor drabbas. Även ohälsa kan antas öka om vi fortsätter så här.
Vilka produkter ska vi akta oss för?
– Jag skulle inte köpa gamla mjuka plastvaror, gammal elektronik, gamla metallföremål eller gammal smink. Ju äldre varor man köper, desto mera reglerade kemikalier kan finnas i produkterna, till exempel ftalater i gamla plastvaror, gammal elektronik med flamskyddsmedel, bly och kadmium.
Text: Nina Gergi
Foto: Cecilia Hultkvist