Det finns en lekfullhet i Omar Marhris mattor. Trots att mattan är fyrkantig så känns den ändå levande och i mönstret träder ett helt liv fram. Mattorna tillverkas med kärlek till hantverket. Samma kärlek som Omar upplevde när han fick sin första matta av sin mormor i Marocko.
– Kärleken för mattor började redan när jag var barn och fick min första matta. Sen kunde jag inte sluta samla på dem, berättar Omar Marhri.
Genom åren har många mattor hamnat i Omars ägo och vissa är över hundra år gamla. Ju mer kollektionen har vuxit desto mer har drömmen om att väva sina egna mattor också vuxit. Idag är han 34 år och har designat över 400 mattor.
Efter många år tog han beslutet. Han gjorde sin första matta hemma. Reaktionerna var över förväntan och snart fick han fler beställningar.
För knappt ett år sen startade Omar sitt företag Sëbou. Ett varumärke som står för modern livsstil, kaxighet men framför allt hållbarhet. Omar blandar streetkulturen med berbernas traditionella uttryck och sätt att tillverka mattor för hand.
Mattor har knutits i århundraden av berber i Marocko där det finns en djup tradition att föra vidare hantverket generation efter generation. Idag knyts hans mattor i Kenitra-regionen för hand av tretton kvinnor från olika stammar. Omar designar alla mattor och gör det av kärlek till sina rötter och sin mormor som gav honom hans första matta.
– Jag berättar inte mitt liv, jag berättar folkets historia, men jag gör det däremot på ett nytt sätt med ett svenskt modernt uttryck. Jag är ju själv uppvuxen med båda kulturerna och kan skapa en tredje kultur där båda möts.
Omar har ingen designutbildning men han har vuxit upp med mattor i hela sitt liv och får inspiration därifrån. Erfarenhet är hans utbildning menar han.
– Jag har ju tittat mycket på mattor i hela mitt liv så jag får mycket idéer från gammal design som jag gör nytolkning av. Sen är det mina drömmar. Jag dagdrömmer mycket hela tiden, säger han med ett skratt.
Hans färgblindhet gör också att han ser mönster tydligare än färger vilket är en fördel när han skapar.
Hållbarhet är viktigt för Omar som tidigare arbetat med hållbarhetsprojekt för HSB Stockholm. Han såg vart världen är på väg och har forskat mycket i det själv. Miljöaspekten fick därför en central roll.
– Vi har noll elförbrukning i produktionen. De jobbar när ljuset är uppe. Jag använder också transporter som ändå skulle åkt hit, det körs mycket frukt och grönt från Marocko. Jag ser till att lasta med dem som ändå hade åkt, säger Omar och fortsätter. – Vi använder i första hand gamla tyger, till och med gamla ylletröjor. Inga tyger ska skapas för att tillverka mattorna. Allt är återvunnet.
Det är också så mattor har tillverkats i Marocko tidigare. När fransmännen lämnade Marocko efter koloniseringen så lämnade de också massa kläder som ingen använde. Då började berberna klippa och göra mattor av dem.
Återbruk har alltid varit självklarhet för Omar. Miljötänket sträcker sig till färgning av garn. De använder enbart färger från växtriket som kryddor, granatäpplen, blommor. Det gör också att ingen matta är den andra lik.
Perfektion är inget som Omar anser är en mattas signum. Den får gärna ha oregelbundna mönster, det är då den berättar en historia.
– Jag har designat över fyrahundra mattor och jag kommer ihåg varenda en av dem, säger han bestämt.