Sara Bäckmo levde under lång tid med drömmen om en egen köksträdgård. 2011 gjorde hon slag i saken och förvandlade en 350 kvadratmeter stor igenvuxen tomt till ett odlingsland. Idag är hon och hennes familj nästintill självförsörjande på grönsaker året runt.
Hon driver en omåttligt populär odlingsblogg och har tusentals följare i sociala medier. En hel del av materialet från bloggen finns samlat i boken Skillnadens trädgård. Sara Bäckmo delar med sig av den glädje hon känner inför att odla grönsaker, frukt och bär. Hon ger enkla och handfasta råd om hur man går tillväga för att bli självförsörjande. Det handlar mycket om att testa sig fram, att våga experimentera och att leva med köksträdgården, snarare än att ha en grönsaksodling.
Bakom kameran står Maria Fors Östberg, som delar Saras trädgårdspassion och tillbringar mycket tid i Skillnadens trädgård.
Urban odling – Tak, terrass & balkong (Natur och Kultur) av Ulrika Flodin Furås och Mattias Gustafsson.
Det här är en modern bok som tar tillvara på underutnyttjade ytor vilket möjliggör att det ekologiska kretsloppet inte begränsas till “dem som har villor”. Boken är framtidsblickande inom statsodling, vilket många efterfrågar och följer samma linje som Sara Haasmarks krönika “Min trädgård är inte stor” (publicerad i Kloka Hem i höstas). Det finns ett växande intresse för ett ekologiskt tänk och självodling på mindre ytor vilket boken tar tillvara.
Handbok i naturlig biodling (Natur och Kultur) av Peter Schneider Vingesköld och Anette Dieng.
Biodling är en av grundpelarna för permakulturen och miljön i stort. Den här boken har till skillnad från tidigare böcker om biodling fokuserat på att följa bisamhällets egna behov och naturliga utveckling. Den sätter även in biodlarnas roll i sammanhanget.
Den asiatiska köksträdgården – odling, filosofi och recept (Natur och Kultur) av Henrik Francke och Sutip Austad.
Här kommer en bok med ett nytt element för den svenska odlingskulturen, nämligen odling av asiatiska grönsaker och kryddväxter.
Det känns både fräscht och intressant och innehåller även mer filosofiska bitar om hur odling kan användas för att hitta sin inre harmoni. Fotografierna av örter/växter i boken påminner om gamla skolplanscher av växter – en trend som man ser mycket av just nu i trädgårdsböckerna.
Herbariet, Växter till mat, magi och medicin (Natur och Kultur) av Elin Unnes.
Elin Unnes, rockjournalisten som kom ut som odlingsfantast 2014, nöjer sig inte med odling för att äta och fröjda ögat. I Herbariet presenteras en hel del av de oändliga användningsområden som växtriket ger oss. Boken är såväl en en vetenskapssagobok som en odlingsmanual om läkeväxter och en receptsamling. Läsaren får ta del av allt från recept på starkspriten absint (görs på malört), vinäger på björnbär och rökelse på lavendel.
Odla ekologiskt (Massolit förlag) av Eva Robild.
Det är inte boken för ”hardcore”- odlare utan ger mer handfasta och grundläggande tips om hur man odlar ekologiskt i en vanlig trädgård eller kolonilott.