Hoppa till innehållet

ANNONS

”Ljus och bra luft är lika viktigt som mat och motion”

Vädra flera gånger om dagen, är expertens tips. Och kanske unna dig sensorer som reglerar vädringen?

Vädra flera gånger om dagen, är expertens tips. Och kanske unna dig sensorer som reglerar vädringen?

Bild: VELUX

Kloka hem

Vad kan du göra för att må bättre inomhus? Kloka hem frågade Jens Christoffersen, expert på dagsljus, energi och inomhusklimat från takfönstertillverkaren VELUX, om sina bästa tips.

Hur mår man när man sitter inomhus en hel dag, jämfört med om man tar sig ut – hör fåglar och ser naturens skiftningar? Jens Christoffersen, expert på dagsljus, energi och inomhusklimat, tycker att svaret på frågan är uppenbar: Det är mentalt sunt att uppleva natur, dagsljus och frisk luft. 

– Själv är jag som lyckligast när jag paddlar kajak. 

Därför är hans vision att få in så mycket som möjligt av utomhusfördelarna till vårt inomhusklimat, eftersom vi spenderar 90 procent av vår tid inomhus.

 

Velux
Ett takfönster gör stor skillnad för inomhusmiljön. (Photo: VELUX)

Jens Christoffersen arbetar för VELUX, ett företag som säljer produkter för att öka ljusinsläpp, förbättra ventilation och inomhusklimat. Men han tycker inte att produkter egentligen är det viktigaste. När Kloka hem ber honom lista de tre bra åtgärder för att öka kvalitén på vårt inomhusklimat i hemmet, kommer svaret snabbt:

– Se till att få in så mycket ljus på dagen som möjligt, men ha det mörkt på natten. Vädra ut 3–5 gånger om dagen. Använd de möjligheter du har att hålla värmen ute på sommaren, som gardiner eller persienner. Släpp in värmen på vintern!

Han menar att inomhusklimat är en stor fråga, inte minst ur hälsosynpunkt.

– Kanske behöver vi prata mer om sådant som att det uppstår partiklar när vi lagar mat och om vikten av att vädra ut? Kanske behöver vi påminna varandra om hur viktigt det är att vädra innan vi går och lägger oss?

 

Kan inte få för mycket

Att sova med öppet fönster är bra. 

– Jag tror inte att man kan få för mycket ljus inomhus. Överväg allt du kan göra. Se över om stora plantor i fönstret minskar ljusinsläppet eller om din möblering hindrar ljuset.

Dessutom vill han slå ett slag för vikten att ta sig ut.

– Jag tror att vi alla känner av årstidsväxlingarna, vissa får vinterdepression. Att vi tar en promenad, minst 30 minuter om dagen, och får solljus är jätteviktigt! Kanske behöver vi tänka över om vi kan promenera eller cykla ibland, istället för att ta bil, buss eller tunnelbana?

I dessa energispartider talas det mycket om att sänka inomhustemperaturen på vintern, men Jens Christoffersen menar att vi behöver tänka lite större.

– Att ha det för kallt är inte bra för hälsan. Det påverkar luftfuktigheten och ökar risken för mögel, vilket självfallet påverkar barn med astma och allergi allra mest. Om de mår sämre och inte kan gå till skolan har vi ett samhällsproblem.

 

VELUX
Det finns bra produkter för att öka ljusinsläpp och förbättra ventilation, även i befintliga byggnader. (Photo: VELUX)

Tänk hållbarhet och framtid

Om man ska bygga ett hus menar Jens att man visserligen bör unna sig sådant som sensorer för vädring, men att det är minst lika viktigt att låta uppvuxna träd finnas kvar och ge en naturlig skugga.

– Tänk hållbarhet, tänk framtid! Se till att det är lätt att röra sig mellan inomhus och utomhus.

Det finns dessutom bra produkter även för befintliga byggnader, konstaterar han. Har man ett rum som är lite mörkt finns produkter för att öka ljusinsläpp eller förbättra ventilation.

Är det dyrt att satsa på ljus och ventilation?

– Nej. Jag tror att det är dyrare att låta bli. Varför ska vi låta bli att göra det bra för oss? Vi ska äta bra mat, ta hand om oss. Ljus och bra luft är lika viktigt som mat och motion, det får vi inte glömma!

  • I undervisningsmiljöer som skolor och universitet har man sett betydande förbättringar av koncentrationsförmåga, studiefokus och akademiska resultat genom att installera ventilation. 
  • Forskning visar att datoruppgifter som utfördes av över 200 studenter gav mer korrekta svar när det gäller minne, uppmärksamhet och ordigenkänning när det fanns naturlig ventilation i rummet. 
  • Förbättrad ventilation minskar även energianvändningen i en byggnad.

 

Fakta/ VELUX

I mer än 80 år har VELUX takfönster skapat bättre inomhusmiljöer för människor runt om i världen genom dagsljus och frisk luft. 

Företaget erbjuder en rad olika produkter, inklusive takfönster och takljusmoduler, dekorativa persienner, in- och utvändiga solskydd, installationsprodukter samt smarta hemlösningar. De hjälper till att skapa ljusa, hälsosamma och energieffektiva platser för de som bor, arbetar, studerar och leker under taket. 

Läs mer om VELUX här.