Under senare år har bilder på korvstopparkvällar spridits frekvent i sociala medier och i mattidningarnas ”göra det själv”-tips. Men för den som varken vill stoppa korven själv eller äta malet kött finns det gott om ekologiska alternativ med få e-ämnen i affärerna.
Kloka hem har valt att testa tre veganska korvar och tre köttkorvar. Fem av sex är märkta med någon form av eko-märkning. Den sjätte, Hot Chörizo från Astrid och aporna, är det inte men vi tog med den korven för att de ekologiska vegokorvar som finns på marknaden inte säljs i vanliga butiker. Det gör dock Astrid och aporna och även om just Hot Chörizo inte är ekomärkt så arbetar bolaget för att göra sortimentet ekologiskt. Den palmolja som använts i produkten är dessutom RSPO-certifierad. Köttkorvarna är svensktillverkade medan de veganska är tillverkade i Tyskland och Storbritannien.
När det gäller utbudet av köttkorv har de färska korvarna – med stockholmsbaserade Taylors and Jones i spetsen – gjort entré i butikerna under de senaste åren. Med de färska korvarna och korvstoppar-trenden har korven fått ett uppsving. Grillkorv ses inte längre som någonting för barnen, utan ätes av alla och vid alla möjliga tillfällen och sammanhang. Korven har i samma veva gjort sitt återtåg på restauranger och numera går det att hitta korv på menyn även hos finare matställen.
Med tanke på att kilopriset för färska korvar är högre än för andra korvar samt att korvarna inte tillretts i förväg borde de smaka bättre än de tillredda alternativen. Av detta att döma uppstod viss förvåning hos testgruppen när det visade sig att ”lyxkorven” Merguez från Korvhantverk inte fick högsta betyg. Det tillföll istället Mälarkötts pepperoni, en korv som gick hem både innan och efter den tillagats.
Vegokorvar och korvar med kött i bör inte jämföras med varandra och därför sker bedömningen av dessa parallellt utan inbördes mätning. En sak går dock att säga. När flera av köttkorvarna går att äta för sig själva utan annat tillbehör än en klunk öl, kräver vegokorvarna någonting mer. En sås att doppa dem i, ett bröd och helst av allt både och. Det beror, enligt testpanelens bedömning, på att köttkorvarna har en betydligt högre fetthalt och är därför saftigare och mer smakrika än vegovarianterna. De senare behöver fettet i tillbehören för att smaka bra. Med det sagt är det som har hänt med vegokorven under senare år är minst lika intressant som utvecklingen för köttkorven. Förbi är den tid då sojakorvarna låg undanstoppade i en frysdisk någonstans och här är den tid då de kan breda ut sig ordentligt på en egen hylla i kyldisken tillsammans med övriga vego-alternativ. Numera finns det vegokorvar baserade på tofu såväl som soja- eller veteprotein. Det finns även starkare korvar av chorizo-karaktär, falukorvar och prinskorvar. Vi har testat två vego-korvar baserade på tofu och en baserad på veteprotein, en som är lite starkare, och två mildare varianter.
Testpanelen blev trots det stora utbudet ändå lite besvikna på vego-korvarna och en av deltagarna uttryckte, aningen snopet, efter testrundan: ”Jag föredrar nog ändå majskorven som vi grillade som tillbehör framför vegokorven.” Vi resonerade lite kring detta och kom fram till att vegokorven har en given plats när det är lite enklare sammanhang utan möjlighet till avancerad matlagning. Till exempel vid en utflykt i skogen, i samband med sportarrangemang eller föreningsaktiviteter. Men när det ska bjudas in till trädgårdsgrillning med vännerna kommer maten troligen uppskattas mer om du satsar på att grilla riktigt goda grönsaker. Kanske en portabellosvamp indränkt i persilje- och vitlöksolja, en majskorv med smoked liquid eller kanske något annat recept från Paul Svenssons nya bok Gilla vegetariskt.
Ta del av Kloka hem:s test av ekokorv här: