Hoppa till innehållet

Kloka Hem

Inspirerande ekohem i sommarvärmen!

Kloka hem

Hur renoverar man ett gammalt torp med äldre byggmetoder? Kan man bo i en väderkvarn? Kan man byta asfaltens toner mot skogens stigar? Hur ser ett fantastiskt sommarerbjudande från Kloka hem ut? Ja det, och mycket, mycket mer. Välkomna in till en underbar värld av inspirerande ekohem!

Hur ulligt får det vara? På Skomakartorpet hittar man ull lite överallt. Även mellan fönstren. Och självklart finns det får hos Svens och Birgittas fina hus. Det är ett sånt där hus som ligger bredvid vägen i Sörmland och som gör att man bromsar in för det är verkligen fint.

I det här numret får du dessutom läsa mer om hur de har renoverat det gamla torpet. Steg för steg. Kanske vill du veta mer om hur man gör? Kanske du ska använda sommaren till att lägga om ett tak, skydda en grund, isolera lite?

Kloka hem har genom åren haft en uppsjö artiklar av våra experter om hur du kan göra. Enkla tips och mer ingående genomgångar av isolering eller färger. Men vem bär med sig en kartong av gamla tidningar? Hur hittar man de där texterna om halmbygge, grunder och energi? Poängen är att du som är prenumerant redan har allt det där. Alla äldre nummer (vi vägrar skriva gamla för innehållet är lika aktuellt idag) finns i vår app. Där hittar du också gratis vår bok ”Kloka Hus” som bara handlar om olika typer av ekohus och principerna runt materialval. Allt är digitalt och lättillgängligt. I appen kan du helt enkelt botanisera från många års tidningsarkiv utan att betala något extra.

Appen fungerar utmärkt på en smartphone men allra bäst på en läsplatta där du ser alla bilder i detalj. Om du är prenumerant och inte har laddat ner appen, så gör det nu på app.klokahem.com. Om du inte är prenumerant hittar du ett sommarerbjudande här!

Men åter till numret framför dig. Jovisst kan man bo i en kvarn och skapa ett hem om än trapporna blir lite smala. Och självklart kan man byta asfaltens toner mot skogens. Du hittar våra inspirationshus där de som bor varit generösa nog att bjuda in oss. Jag hoppas du blir lika inspirerad som jag vid ett besök.

Annars är det vatten som är temat för detta sommarnummer. Stresstesta din trädgård, skriver vi och menar med det att vi nu måste titta på våra trädgårdar utifrån klimatkrisens nya utmaningar. Vi har i århundraden inte behövt fundera så mycket över vatten i Sverige, nu har det blivit ett alltmer akut problem. Att lagra regnvatten i stora ibc-tankar blir alltmer viktigt. (Och i det här numret får du tips om hur du kan bygga dem lite vackrare).

Klimatkrisen skapar nya utmaningar men också nya lösningar. Det gamla kombineras med något helt nytt. För framtiden behöver inte vara mörk bara för att vi ignorerat hoten så länge. För något gott händer nog när bilen snart kommer göra energin till huset vi bor i.

Välkommen till en sommar med Kloka Hem.

Gunilla Welin Chefredaktör

Ämnen i artikeln