När Annelie Stålnerts son Philip flyttade hemifrån var det inte bara han som flög ut. Även delar av Marbodal-köket från hans uppväxt hängde med. Av köksdelarna trollade han ihop en köksö till sitt nya hem. För här hos familjen Stålnert är återbruk en sport.
Många river ut sitt kök efter 20 år men hosfamiljen Stålnert i Linköping har samma kök hängt med lika länge, närmare bestämt 23 år (!).
– Vi valde ett Marbodalkök när vi flyttade in. Köket har stått emot det mesta, och framför allt ett familjeliv med småbarn, berättar Annelie.
För tio år sedan fick köket sig en minirenovering.
– När luckorna blev lite slitna så målade vi bara om dem själva, säger Annelie.
Vi rullar bandet tio år framåt, till idag år 2022. Luckorna hade blivit nötta, speciellt vid diskbänken. Familjen funderade på vad de skulle göra men ville absolut inte slänga ut hela köket. Det var ungefär då som Re:New-konceptet från Marbodal kom in i bilden.
Med Re:New kan man byta ut delar från Marbodalkök som är byggda från 1996 eller senare. Alltså behöver man inte köpa ett helt nytt kök. Med hållbarhet nära hjärtat bestämde familjen sig för att gå på det konceptet.
– För oss är det en sport att inte slänga. Om vi tröttnar på något så renoverar vi det. Om vi mot all förmodan inte vill ha det ändå så säljer vi eller ger bort det till andra som behöver det bättre än oss.
Familjen behöll alla stommar och kökets planlösning. De bytte ut det som verkligen behövde bytas ut, la till några fler skåp där det saknades, bytte luckor och beslag. Diskbänken fick hänga med och golvet såpaskurades med linoljesåpa. Och det var enkelt attgöra det själva.
– Vi är inte snickare men har alltid gillat att renovera. Det är lite trixigt när man ska såga lister första gången, men det är första gången för alla någon gång och man måste våga testa, säger Annelie.
För Annelie Stålnert och hennes man Tomas tog allt tre veckor att göra. Och lite hinder ska man alltid möta på vägen, för annars är det ju ingen sport…
– Jag mätte fel med tio centimeter för mycket vid kylskåpet, frysen och bänken. Både på längden och höjden! Så vi fick vara kreativa och bygga ett luft uttag ovanför kylskåp på sidan, istället för upptill. Allt går att lösa, säger Annelie.
Största förändringen var en fönsterbänk där symmetrin inte stämde. Stommen revs ner och kunde ha blivit avfall som belastade miljön om inte deras son Philip, som hade vuxit upp med återbruk sedan barnsben, såg möjligheter istället för avfall. Han och hans sambo Judith tog alla köksdelar och gav spillmaterialet nytt liv i form av en modern köksö till sin lägenhet. Stommarna och träbänken slipades upp och kreativa täcksidor av det som många ser som spillmaterial monterades på sidorna.
– Vi använde packmaterialet för mammas och pappas nya luckor för att göra täcksidorna, berättar Philip.
– Det var lätt och smidigt att göra en köksö. Det svåraste var att spackla igen profi lerna, säger Philip som är glad att delar av köket han vuxit upp med nu fi nns i hans lägenhet. Och nu kommer det 23-åriga köket att fortsätta leva, både hos Annelie och Tomas men framför allt hemma hos deras son Philip och hans flickvän Judith.
Annelies tre köktips!
Vissa stommar kan vara rejält slitna efter många år men kom ihåg att vi använder lådor och köksskåp mer än andra skåp. Därför kan några stommar vara som nya efter 20 års bruk. Så ta alltid ett steg tillbaka och riv inte ut bara för sakens skull. Stommarna har absolut inget med kökets utseende att göra!
Har du aldrig målat köksluckor förut är det bra att öva innan du gör det.
Penseldrag ger köket karaktär i äldre hus. Hitta allltid stilen i ditt hus med allt, det gäller även målartekniken