I Värnamo, precis i utkanten av staden reser sig tre ropande röda hus som ser ut som stora ladugårdar. Framför finns en stor besöksparkering som verkligen behövs för framför husen reser sig en fantastisk trädgård skapad och designad av Piet Oudolfs. Som besökare har vi tur och får en pratstund med trädgårdsmästaren Gunhild Øibakken Pedersen som på dansk-svenska förklarar det stora projektet.
– Det här är Piets design och han är ju… ja, världsberömd, som trädgårdsdesigner. Det första han gjorde i Sverige var en park i Enköping. Den senaste är i Vandalorum.
– Ja den är stor, med en massa öar med olika teman ser det ut som.
– Precis, vi har över 45 000 plantor vi sådde förra året så det är först nu man börjar se hur trädgården kommer att bli.
– Om fem år?
– Fem år är inte långt för en trädgårdsdesign, men redan nu kan man nog se Piets idé.
– Det ser ut lite som en stäppkänsla med massor av blommande inslag.
– Precis. Se hur det vajar i vinden, det är som vågrörelser man kan titta på. Vi har över åtta olika gräs i denna formation, de kompletterar varandra.
– Hur gör man så de inte blandar sig.
– En trädgård kräver ju alltid att man arbetar med den. Man ger som människa, och får tillbaka. Vi har faktiskt 35 stycken fantastiska volontärer som går in och jobbar med detta. Så trädgården får vara den naturalistiska vision som Piet har.
– Han är känd för just det, skapa trädgårdar som är dynamiska och fungerar hela året. Se på röllekan här till exempel. Den har redan blommat ut men knopparna är underbart vackra i sin bruna färg. Då bildar de en fond till de här nya blommorna som kommer framför. Genom att blanda så att rätt växt mognar i rätt tid så kan trädgården bli spännande en lång del av året för besökarna. Det är färgdesign som styr valen också.
– Det vajar verkligen rogivande i vinden.
– Ja det är ofta Nordamerikanska växter och självklart inhemska som designen bygger kring.
Gunhild böjer sig ner och rättar till en vattenslang så att volontärerna bättre ska kunna klippa rätt.
När vi tittar runt är det som ett fält av unika växter man i början tror är lika, men när man tittar närmare ser man mångfalden.
– Hur länge kommer du jobba med denna trädgård?
– För alltid, hoppas jag. Den växer ju hela tiden, nu får vi snart ett växthus där en skolklass får plats. Då kan vi berätta ännu mer om detta med trädgård. Den här är inte bara en dekoration framför museet, det är ett levande konstverk som gör att man förhoppningsvis kommer ner i tankarna innan man går in och ser allt det som visas där inne.
– En mental portal kanske.
– Ja.
Trädgård som rörelse
I en tid präglad av klimatkris, globalisering och osäkerhet kring matförsörjning, har trädgården blivit vår kanske mest demokratiska experimentyta för hållbarhet, biologisk mångfald och social rättvisa. I Vandalorum pågår utställningen ”Garden Futures: Design som växer” där man blandar konst, design, vardagskultur och landskapsarkitektur – från solstolar till vertikala stadsodlingar, från kollektivträdgårdar till levande byggnader, från konstprojekt till naturalistiska oaser.
Det är trädgårdens historia, samtid och framtid som visas.
De här utställningarna ser trädgården som spegel av samhället, eftersom trädgårdar återspeglar varje samhälles värderingar, kulturella utveckling samt kommersiella och politiska förändringar. Se hur idealen om självförsörjning har manifesterat sig i stadsområden genom historien, eller se hur många växter i Västvärldens trädgårdar har rötter i kolonialismen. Här presenteras bland annat Green Guerilla-gruppen i New York som under 1970-talet försökte göra trädgården till en plats för social rättvisa och folkligt deltagande.
Vandalorum är tre stora hus och en välkomnande nyplanterad trädgård som är gratis att besöka. Ett sommarbesök väl värt att göra.