Eko-guider.

2015-12-11 11:05
Puffetikett
Kloka hem
Kloka hem

Vindkraft för villor

Fråga:

Hej Johan! Jag drömmer om att få bygga ett passivhus som drivs av solenergi och vindkraft. Att det finns gott om solenergilösningar har jag förstått men hur ser det ut på vindkraftlösningar för villor? Jag läste för några år sedan om ett företag som installerade vinkraftverk ”på andra ledden” alltså liggande trummor på hustaket ute i Solna. Hur ser modern småskalig vindkraftsverk ut idag? Med vänlig hälsning, Susan Casserfelt

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Kloka hem!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per månad

Från

30 kr

Beställ här!

Din digitala prenumeration på Kloka hem förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Årsprenumeration

Från

150 kr

Beställ här!

Din digitala prenumeration på Kloka hem förnyas årsvis. Avsluta när du vill.

Svar:

Jag kommer tyvärr svara negativt här. Jag har efter åtta års arbete med små vindsnurror gett upp. Det finns de som fungerar – vi på Egen El jobbar med fembladiga propellrar som är fina – vi har också med vindkonstruktören Ulf Bolumlid fått upp några ”Vindblommor” vilket är små fina vindsnurror som är vackra och hyfsat tysta.

Johan Ehrenberg har gett upp om små vindsnurror.
Johan Ehrenberg har gett upp om små vindsnurror.

Men… Ingen vind klarar konkurrensen med solceller av den enkla anledningen att det blåser för lite där människor bor.

Det är därför vi bor där. Vind ska helst vara på väldigt höga master eller i perfekt läge vid havet.

Den snurra du frågar om har jag sett i flera varianter genom åren. De blir helt enkelt för dyra och har gett för lite el.

På ETCs stora Egen Els park i Katrineholm står det 18 vindsnurror av olika sorter för den som är nyfiken och vill se själv. /Johan

 

Dubbelsidiga solceller

Fråga:

Du berättade under ett besök här i Ludvika om dubbelsidiga solceller. Kan du berätta mer om vad det ska vara bra för. Lägger du solceller på ett tak så har du ju bara en sida upp. Eller?

SVAR:

Dubbelsidiga paneler är glaspaneler med 330 W på ena sidan och 310 W på den andra. Fördelen är att du kommer få mer solel eftersom paneler alltid då kan fånga lite extra strålar. Alla strålar mot en panel ”fastnar” inte. Du har reflektion mm som gör att även undersidan har solstrålar.

Men de ska kanske inte i första hand vara på tak. Vi har byggt staket av dem. Ett staket i öst/västlig riktning innebär att du har solel hela dagen från olika vinklar. På liten yta får du alltså ut mer solel.

På samma sätt passar de fint på balkonger eller altaner. Men även som tak på till exempel en uteplats.

Själv håller jag på att bygga en speciell minipark med sådana här. Vi lägger reflekterande plåtar på marken och monterar solcellerna i rader ovanpå i öst/västlig riktning. På en liten yta får vi plats med 25 kW.

Det ska bli spännande att se om reflekterande plåtar gör att vi kan producera så mycket mer el att det lönar sig jämfört med ”vanliga” solceller.  /Johan