Eko-guider.

2021-07-06 09:00
Var försiktigt! På loppis kan, förutom fynd, också gifter gömma sig!
Puffetikett
Kloka hem

Se upp för gifter på loppis

På loppis gömmer sig många pärlor som kan piffa upp både ditt humör och hem. Men här kan också gifter gömma sig. Om du har  riktig otur kan du förutom vackert målade keramikfat eller gosiga yllefiltar få med dig farliga kemikalier på köpet. Vi berättar vilken filt du inte ska gosa dig in i, vilka glas du inte ska dricka ur och vilka möbler du inte ska sitta i.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Kloka hem!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per månad

Från

30 kr

Beställ här!

Din digitala prenumeration på Kloka hem förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Årsprenumeration

Från

150 kr

Beställ här!

Din digitala prenumeration på Kloka hem förnyas årsvis. Avsluta när du vill.

Loppisfynd som du ska ha koll på i sommar

Kemikalier hänger med oss överallt - kläderna vi bär, soffan vi sitter på eller tallriken vi äter på. Vissa kemikalier är ofarliga men andra kan vara riktigt farliga och vi vet inte alltid vad en produkt faktiskt innehåller. Över tid har också regler om kemikalier förändrats, vi vet att vissa kemikalier kan ge cancer, påverka arvsmassan eller ge fertilitetsproblem, och de har därför förbjudits. Men även om kemikalierna har förbjudits så finns produkterna fortfarande kvar att köpa på andrahandsmarknaden, oftast på loppis.

FÖRVARA INTE SPRIT I ÄLDRE KRISTALLKARAFFER

Kristallglas kan förtrolla med sina vackra mönster, men de kan vara förrädiskt vackra. Om du hittar kristallglas eller kristallkaraff på loppis så kan det finnas en risk att de innehåller bly. Förvarar du spritdrycker i kristallkarafferna under en längre tid så kan blyhalterna du får i dig öka, säger toxikologen Marie-Louise Nilsson på Livsmedelsverket.

LEKSAKER DU INTE SKA LEKA MED

Gamla antika leksaker kan vara vackra som dekoration eller samlingsföremål, men om de är äldre än 2013 ska du inte låta barn leka med dem. Reglerna för leksaker som säljs inom EU skärptes kraftigt under det året. Då förbjöds många farliga kemiska ämnen som varit tillåtna, till exempel ämnen som gör plast mjuk, ett tjugotal olika metaller och flera ämnen som kan ge cancer, påverka arvsmassan eller ge skador på fortplantningen. Använd dem gärna som dekoration i ditt hem men låt helst inte dina barn leka med dem.

Foto: iStock

GOSA INTE I GAMLA YLLEFILTAR

Om du letar runt på loppisar så kan du hitta färgglada yllefiltar från 1940-till 70-talet. En sådan är Tidstrands filtar formgivna av Viola Gråsten. Och naturmaterial är bra material i vanliga fall, men här ska du se upp för du kan gå rakt in i en kemikaliefälla.

Under en period behandlades nämligen ullgarn, yllefiltar och mattor med Mitin och Eulan som innehåller DDT, medel som kan orsaka cancer och rubba vår hormonbalans. Yllefiltarna och mattorna bokstavligen dränktes i medlet för att hålla mal, pälsängrar och annan ohyra borta. Och det bryts inte ner naturligt. Alltså går det inte heller att tvätta bort från yllefiltarna – det kapslas in i ullens fibertrådar och överförs till oss när vi använder filten eller mattan. Även finare ullkappor dränktes i malmedel men dessa märktes inte alltid så tydligt med etikett som filtarna.

– För att vara på den säkra sidan avråder vi från att ha äldre ylleprodukter i direkt kontakt med huden under lång tid och även undvika att låta barn använda dem, eftersom barn är extra känsliga. Däremot kan man använda ylleprodukterna som dekoration, säger Boris Vasic pressansvarig på Kemikalieinspektionen.

När du hittar drömfilten eller mattan så titta extra noggrant efter etiketten med orden ”malsäkrat”, ”mothproofed for life” eller ”maläkta”. Och du ändå vill behålla filten så ska du inte gosa in dig i den. Och du får absolut inte slänga malbehandlade filtar i vanliga soporna. Det ska alltid lämnas in som farligt avfall till kommunens återvinningscentral.

LÅT KOPPARKÄRLEN HÄNGA PÅ VÄGGEN

Det fanns en trend när vi hängde upp kopparkärl på väggen och de är fina där, men desto sämre lämpade för matlagning. När man lagar eller förvarar mat i gamla antika koppar eller mässingskärl som inte är belagda med skyddande yta kan koppar nämligen lösas ut. För högt intag av koppar kan påverka mag- och tarmkanalen och i värsta fall levern.

ÄLDRE KERAMIKGODS KAN INNEHÅLLA BLY OCH KADMIUM

Äldre keramik kan vara otroligt vackert att servera mat i men förutom mat kan du också servera gästerna bly. Keramik kan nämligen innehålla både bly och kadmium, farliga kemikalier som kan frigöras från glasyr och färg om du använder keramiken till sur mat och dryck. Bly samlas i kroppen och påverkar nervsystem och hjärnans utveckling, mest hos små barn. Kadmium är cancerframkallande. Även om det är en liten risk att farliga ämnen förs över från glas och porslin till maten så bör du vara uppmärksam. Du kan ha den som dekoration men servera helst inte mat i keramikgodset.

– För cirka 20 år sedan inträffade några förgiftningsfall med bly som läckte från blyglaserad keramik inköpta under semesterresor främst till Grekland. Keramiken var inte avsedd att användas för livsmedel eller dryck och var dåligt märkt, säger Marie-Louise Nilsson toxikolog på Livsmedelsverket.

SKUMGUMMI I MÖBLER

Möbler kan innehålla skumplast, eller polyuretan som det också heter. Det är mera känt som skumgummi och finns i de flesta möbler som har stoppning. Polyuretan innehåller oftast flamskyddsmedel som idag är förbjudet, men det finns kvar i gamla möbler. Är möblerna dessutom lätta att torka av så är de förmodligen impregnerade med PFAS. Riktig kemikaliekalas!

HÄNG INTE VAD SOM HELST RUNT HALSEN

Var försiktig med ”billiga” oäkta smycken. De kan innehålla farliga metaller såsom bly, kadmium eller nickel.

GUMMI I MATTAN OCH LIM I BORDSSKIVAN

Äldre mattor med gummerad undersida kan ha en beläggning som kan innehålla kemikalier. Det finns också äldre bord med spånskivor som är limmade med farliga kemikalier.

 

LYS UPP HEMMET MED SÄKER EL

En vacker antik lampa kan få hemmet att lysa upp på flera sätt, och om du inte är extra försiktig med just elen kan hela huset lysa upp i en brand.

– Om du köper äldre elektronik ska du kontrollera slitage, sladd, stickpropp, strömbrytare och ljuskällan och gärna att den är CE-märkt, säger Martin Gustafsson inspektör på Elsäkerhetsverket.

Även äldre elektronik kan innehålla farliga ämnen, till exempel bly och flamskyddsmedel. Blyet finns oftast i lödpunkter på kretskort, och som konsument exponeras man inte för det så länge man inte öppnar för att pilla på kretskorten. Flamskyddsmedel kan däremot finnas även i åtkomliga delar.

VATTENTÅLIGA OCH SMUTSAVVISANDE TEXTILER

Smuts-, fett- och vattenavvisande möbler, kläder, tyger, skönhetsprodukter och ja till och med pizzakartonger innehåller PFAS (kallas även fluorkarboner) som har visat sig som har visat sig vara cancerframkallande och kan påverka fertilitet, sköldkörteln och levern. Det här är ämnen som aldrig bryts ner så allt som vi har tillverkat och impregnerat med det kommer alltid att finnas kvar i grundvattnet över hela jordklotet och ansamlas i våra kroppar och alla levande organismer.

– Framför allt ska du vara extra försiktigt med ytterkläder från 1980-talet och framåt som impregnerades med PFAS för att tåla vatten och smuts, det gäller även arbets- och skyddskläder, säger Mats Johansson, forskare och lärare på Textilhögskolan i Borås som poängterar att det är viktigt att alltid kontrollera vem som har tillverkat produkten.

Vissa kemikalier tvättas bort med tiden men om du vill vara extra försiktig ska du leta efter miljömärkta kläder även på loppis. Titta då efter Svanen, EU Ecolabel, Bra Miljöval och Global Organic Textile Standard (GOTS).

MJUKGÖRANDE PLAST

Se upp för PVC-plast som innehåller Ftalater. Det är ett ämne som gör plast mjukt men som har visat sig vara fertilitets- och hormonstörande och även orsaka astma, allergier och övervikt. En studie publicerad i den vetenskapliga tidskriften JAMA har också visat att försenad språkutveckling hos barn kan kopplas till mammans exponering av ftalater under tidig graviditet.

– Om du hittar en fin gammal plastburk som du vill förvara mat i ska du kontrollera att artiklarna är märkta med glas-gaffel-symbolen som infördes 1980. Det betyder att den är säker att använda i kontakt med mat, säger toxikologen Marie-Louise Nilsson på Livsmedelsverket.

Ska du dessutom värma mat i mircrovågsugn så bör det finnas en märkning att de är microvågsugnssäkra. Annars kan gifter sprida sig till maten. Det är inte bara plastburkar som kan innehålla ftalater. Var också uppmärksam på leksaker, vaxdukar eller tröjtryck. Enklast är om du känner på ytan. Känns det nästan oljigt när du drar med fingret? Då är det ftalater som gömmer sig här.

SE UPP FÖR LEGOBITAR!

Lego har alltid varit populär leksak bland barn, och det har funnits länge. Vem minns inte alla kreativa legostunder där man byggde stora fantasihus av färgglada bitar? Och det är just färgen du ska se upp för. Om du köper lego så långt tillbaka som från 1970- och 80-talet ska du vara extra uppmärksam på färgerna röd, gul och svart. De innehåller farliga ämnen som antimon, barium, brom, kadmium, krom, bly och selen. Barn kan dessutom stoppa saker i munnen och få i sig kemikalierna oavsett hur höga eller låga halterna är.

Barbiedockor och My Little Pony väcker också många barndomsminnen. Men här gäller det att vara försiktig. En amerikansk studie har funnit alarmerande höga halter av bly, kadmium och arsenik i de populära leksakerna från 1970- och 80-talet uppger sajten forskning.se.

Ska jag inte handla på loppis?

Jo det ska du göra. Loppis är bra och återbruk är ännu bättre. Alla loppisfynd innehåller inte gifter. Kläder på loppis är ofta väl använda och tvättade många gånger. Men du ska däremot vara medveten när du handlar på loppis.

Text: Nina Gergi