Reportage.

2021-04-29 09:26
Puffetikett
Kloka hem

Med sikte på Drömbacken

I idylliska Sankt Anna skärgård utanför Söderköping byggde Elina Armanto och Johan Henning sitt efterlängtade timmerhus. Ekologiskt, långsiktigt och med så mycket återbruk som möjligt, precis så som de ville ha det.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Kloka hem!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per månad

Från

30 kr

Beställ här!

Din digitala prenumeration på Kloka hem förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Årsprenumeration

Från

150 kr

Beställ här!

Din digitala prenumeration på Kloka hem förnyas årsvis. Avsluta när du vill.

Yllemattor på golvet , träullit i taket och gedigna timmerväggar skapar tillsmmans fantastisk akustik Elina Armaranto
Yllemattor på golvet , träullit i taket och gedigna timmerväggar skapar tillsmmans fantastisk akustik

Sökandet efter ett eget fritidshus började när Elina Armanto och Johan Henning väntade sitt första barn. Målet var att hitta ett hus som gick att använda året runt, men paret tyckte att de allra flesta hus till salu var alltför dåligt isolerade. Lösningen blev istället att köpa en del av Elinas mammas tomt i natursköna Sankt Anna skärgård utanför Söderköping. I och med att tomten styckades av fick Elina och Johan möjlighet att själva bestämma namn på fastigheten. Ett enkelt val, visar det sig.

– Vi bor på Drömbacken 1. Namnet sammanfattar verkligen vad det här projektet betyder för oss. Här ville vi förverkliga våra drömmar om hållbarhet och kvalitet, berättar Elina.

Alla dörrar är begagnade  Elina Armaranto
Alla dörrar är begagnade

Både tomten och huset lever upp till sitt namn. På den bergiga terrängen växer tallar, björnbärsbuskar och slånbär. Luften är torr och närheten till havet påtaglig. Det vackra timmerhuset stoltserar på tomtens högsta punkt, ett val som är noga genomtänkt för att undvika fuktskador från regnvatten. 

Samma eftertänksamhet går som en röd linje genom hela husbygget.

– Vi har tagit en sak i taget utan stress. Vi ville inte bygga större än vad vi behöver eller köpa mer än vad vi behöver. Saker som håller god kvalité behöver sannolikt inte bytas lika ofta. Vi ville lägga pengarna på gediget hantverk som håller i längden. Så har vi

Elina Armaranto
De robusta timmerstockarna är anpassade till varandra Elina Armaranto
De robusta timmerstockarna är anpassade till varandra

resonerat.

Efter ett par års preparerande och 10 månaders byggande stod huset klart och resultatet blev bättre än vad Elina och Johan räknat med.

– Att ha ett väl genomtänkt hus har lett till fler positiva utfall än vad vi kunnat ana. Vi märker verkligen hur alla dessa bra material samverkar. Det känns som att hela huset andas. 

Som exempel nämner Elina hur positivt överraskade de blev av husets goda akustik. Tillsammans gör träullitplattorna i taket, de gedigna timmerväggarna och yllemattorna på golvet att ljud både studsar och absorberas på ett harmoniskt sätt. En underbar upptäckt för en familj som älskar att lyssna på musik.

Vi ville lägga pengarna på gediget hantverk som håller i längden Elina Armaranto
Vi ville lägga pengarna på gediget hantverk som håller i längden

Att slutresultatet känns så bra tror Elina också har att göra med att hon och Johan hela tiden har utgått från vad de själva vill ha.

– Vi har verkligen byggt huset för vår skull. Det är så lätt att man trillar dit och tänker att det måste gå att sälja på Hemnet sen.

Men då bygger man utifrån vad andra vill ha. Vi har byggt utifrån
det vi vill ha.

Det har krävts en hel del arbete och inte så lite envishet. Ta bara gången som leder till parkeringen som exempel. Istället för att lyda diverse råd om att asfaltera har paret valt att gräva för hand och återbruka material som blivit över från husbygget.

– Det är klart att det tog tid. Visst hade vi kunnat hyra en grävmaskin istället, men målet för oss har inte varit att bli klara så fort som möjligt. Vi försöker istället vara så resurssnåla som det går.

För själva husbygget har Elina och Johan anlitat Nordiska Naturhem, ett företag som är specialiserat på timmerhus, vasstak och lerputs. Att hitta rätt samarbetspartner upplever Elina har varit det svåraste men också det viktigaste i hela processen. Många leverantörer som paret kontaktade var inte intresserade av att bygga ekologiskt eller hitta långsiktigt hållbara lösningar.

– Det var sån skillnad när vi fick kontakt med Nordiska naturhem. De kom med massa bra tips och kunskap om ekologiskt byggande. För dem var det inget snack om saken att göra det där lilla extra, som att ta en omväg för att slippa hugga ner en vacker tall. Det är nog mitt största tips, att välja partner riktigt noga så att man har samma värderingar.

Att bygga ett hus på detta vis har inneburit en hel del lärdomar. Som när återbruksplankorna i innertaken blev angripna av skadedjur. Då stod valet mellan att bespruta hela huset med gift eller ta ner plankorna. Elina och Johan tvekade inte.

– Saker händer hela tiden. Men frågan som vi har ställt oss är vad olika val får för långsiktiga konsekvenser. Och långsiktigt ville vi inte bo i ett hus som är besprutat med gift . Har det blivit fel, ja då får man göra om. Det är inte svårare än så.

FAKTA

Elina och Johans Timmerhus
I Sankt Anna skärgård utanför Söderköping har Elina och Johan tillsammans med Nordiska naturhem byggt ett timmerhus. Huset är byggt i ett plan och är 82 kvadratmeter stort. Huset går att användas som åretruntboende. Paret har arbetat utifrån de träd som finns på tomten. Gångarna i trädgården är fyllda med sten som blivit över från husbygget.

Grund
Murad krypgrund direkt på berg i dager. Grunden är fylld med makadam i ihåligheterna och isolerat med 40 centimeter Hasopor (skumglas).

Stomme
Cirka 20 centimeter tjock timmerstomme.

Väggar
Ytterväggarna i timmer är behandlade med Sioo:x (kiselbehandling). Innerväggarna är obehandlade. 3-glasfönstrena i obehandlat trä är målade med linoljefärg utvändigt. Återbrukade fönsterbrädor i marmor.

Badrum
Badrummet är utan tätskikt. Duschkabin har valts för att slippa vattenpåverkan på väggar och golv. Ena väggen i badrummet är lerklinad, den andra har Terrazzo-kakel.

Tak
Träullitplattor har använts i vardagsrum, kök och badrum. Innertaken i sovrummen är målade med äggoljetempera.

Avlopp
Slamavskiljare och tät markbädd med Wavin biomoduler.

Golv
Samtliga rum har lergolv. Fördelar med lergolvet är att det sprider värmen från den vattenburna golvvärmen väl och inga golvlister behövs. I hallen och badrummet ligger det återbrukade skifferplattor på leran, ett Blocket-fynd som ursprungligen kommer från Grythyttan.

Uppvärmning
Husets uppvärmning sker via vattenburen golvvärme. En fördel med detta menar Elina och Johan är också att man slipper element eller andra synliga aggregat. I huset finns också en stor täljstenskamin som familjen använder som komplement vintertid.

En positiv upptäckt med kaminen är att den aldrig blir så pass varm på ytan att det går att bränna sig på den.

 

Text: Corinne Platten
Foto: Elina Armanto