Anita har alltid varit intresserad av miljö och hälsa och för henne var det mycket viktigt att deras nya hus skulle vara byggt av naturliga material – och det var svenskt trä hon särskilt längtade efter.
Efter en del googlande när idéen kom upp 2007 hittade de Kloka hems medarbetare, arkitekten Varis Bokalders, på nätet. Det är Varis som tillsammans med arkitektkollegan Maria Block, har utformat huset. Givetvis i samarbete med Anita och Attila.
Varis har stått för det tekniska och Maria har varit konstnärlig ledare under resans gång. Nu är huset så gott som klart, återstår bara att utforma trädgården och förse entréns orangeri med växter.
Och Attila och Anita är mer än nöjda med det skräddarsydda, trärena och sparsmakade resultatet.
– Maria tog oss ett steg längre vad gäller naturliga material och ekologi i huset än vi hade kunnat tänka ut själva, och huset blev bättre än vi nånsin kunnat drömma om, säger de.
Det har varit en lång, spännande resa från planering till realisering med många små och stora problem att lösa. Tomten är liten och sluttande och reglerna om avstånd till närmaste granne gjorde det svårt att få rum med garage.
– Av en ren slump fick garaget och terrassen ovanför en trekantig form som vi verkligen gillar. Det blev faktiskt bättre än ursprungsidén, säger Attila.
De har överlag försökt följa tomtens naturliga förutsättningar. Det betyder att de grävt ur så lite mark som möjligt och de har ingen källare. Grundförutsättningarna var att skapa ett hus i samklang med naturen, både vad gäller utformning, material, funktion och känsla.
– Vi ville ha ett hus i rena naturmaterial som öppnar sig mot naturen och det tycker vi att vi har uppnått. Det bästa är de två terrasserna med sol hela dagen. Och lugnet. Det är tystare i huset än i en inspelningsstudio tack vare det omgivande naturreservatet och de tjocka väggarna. Det är väldigt rogivande, säger Attila.
Terrasserna fungerar som naturliga uterum med två utgångar från köket samt en utgång med stora skjutdörrar av glas från vardagsrummet. Glaset, de målade fönstersmygarna och dörrarna, det svarta skiffergolvet, bänkskivorna i köket och badrummet är det enda som bryter av – annars är så gott som hela huset; tak,väggar, golv, hyllor, fasaden och det mesta av möblerna byggt av svenskt obehandlat, rent trä. Det mesta är asp – ett träslag som behåller sin ljusa nyans inomhus men kommer att ge en vackert grå ytterfasad med tiden.
– Vi ville inte använda fernissa eller annan behandling på väggarna eftersom det inte behövs, säger de.
De har heller inga tavlor på väggarna ”eftersom väggarna är levande och vackra i sig själva”. Huset är överhuvudtaget sparsamt möblerat. Det har dels att göra med en medveten strävan att hålla det enkelt, men också att de sedan huset blev klart känner att inredningen får växa fram i sin egen takt.
– Du kan ”föda fram” ett hus, liksom ett barn, men efter det måste du lära dig hur du ska leva med det. För mig har huset en egen identitet som det tar en stund att bekanta sig med och vartefter du gör det så kan du möblera det, menar Attila. Enkelheten går igen i allt – även i strävan att skapa ett hus som är lätt att underhålla. Inbyggd teknik måste vara ett nödvändigt verktyg, inte finnas med för sakens skull.
– Min devis är KISS – Keep It Simple Stupid. En idiot kan skapa komplicerade saker men det krävs att man tänker ett extra varv för att hitta den enklare, smartare lösningen, säger han.
Husfakta:
Villa Balaton – ett aktivhus i Sollentuna
Ett aktivhus är mycket mer än ett passivhus. I ett passivhus sparar man energi, i ett aktivhus hushåller man med alla flöden i huset, använder miljövänliga material, skapar ett sunt inomhusklimat och ser till att energibehovet tillgodoses med förnybar energi. Tanken är att bygga ett bättre och något dyrare hus, för att vinna lägre driftskostnader, enklare skötsel och mindre underhåll men framförallt för att rädda miljön.
Varis Bokalders
EFFEKTIVT UTNYTTJANDE
AV RESURSER
Värme
Huset är mycket energisnålt, energibehovet för värme och varmvatten är på cirka 50 kWh/m2 och år. Det är isolerat till passivhus-standard, med 30 cm cellglasskivor (Foamglas) i grunden, 40 cm lös träfiberisolering i väggar och 50 cm i taket. Fönstren har U-värden på 0,7 och fönsterpartierna har ett U-värde på mellan 0,7 – 0,9 för hela konstruktionen.
Material
Huset är byggt av prefabricerade element med trästomme av furu och med träfiberisolering. Balkonggolvet är i lärk, balkongräckena i ek, trappan i ask, köksinredningar i björk och panelerna i huset är av asp. Tvåvåningshusets kompakta form minimerar ytteryta/volym, vilket minskar värmeförlusterna.
HÄLSOSAMT INOMHUSKLIMAT
Ventilation
Ventilationssystemet är ett fläktförstärkt självdragssystem som lätt anpassas efter behovet. Luften tas in genom en jordledning där den förvärms på vintern och kyls på sommaren och släpps in mitt i huset för att minimera vindpåverkan. Ventilationen styrs av luftfuktigheten och temperaturen i huset. Luften har inte gått igenom fläktar eller filter och kanalerna är lätta att rengöra.
Sunda material
I huset finns inga CMR-ämnen (cancerogena, mutagena eller reproduktionsstörande ämnen) och heller inga allergiframkallande ämnen.
Fukt och värme
Värmelagrande massivt trä och trämaterial med hög densitet är byggmaterial som bidrar till att jämna ut temperaturen inomhus. Konstruktionerna är diffusionsöppna och fuktbuffrande vilket ger ett jämnare och behagligare inomhusklimat. Istället för fuktspärr används en så kallad ångbroms, ett ”Gore-Tex” liknande material som släpper igenom fukt i ångform men stoppar drag.
Konstruktion
Husets konstruktion är vindtät och fuktsäker och en tunn aluminiumplåt i grundkonstruktionen hindrar radongas från att komma in i huset. Grunden är en fuktsäker Koljern-grund av skumglasskivor. Mellanbjälklag och mellanväggar är isolerade med mattor av lin som är kända för sin goda ljudisolering.
Förnybar värme
Även passivhus behöver lite värme när det är som kallast och alla hus behöver ju varmvatten. Uppvärmningen sker med vattenburna radiatorer från en så kallad ”värmetrio”; ackumulatortank, solfångare och vattenmantlad pelletskamin. Radiatorerna sitter på innerväggar för att förkorta ledningsdragningarna. Tack vare låga U-värden får man inte kallras vid fönstren och därför behöver inte radiatorerna sitta under fönstren.
Avlopp
Huset är kopplat till kommunalt vatten och avlopp. Dagvattnet minimeras av det gröna sedumtaket och tas omhand på tomten genom vattengenomsläppliga ytmaterial och dike som ger kvardröjande effekt. Att ta hand om dagvattnet lokalt ger en liten reducering av den kommunala VA-avgiften.
Grönska
Taket är ett gröntak med fetbladsväxter. Vid entrén finns ett inbyggt växthus för odling av gurkor, tomater och blommor. Kompostering av organiskt avfall gör att man kan återföra näringsämnen till kretsloppen.
Inpirerande ekohem
Ur Kloka hem 5/11