Men tvärsöver gatan finns ett område som berättar om ett annat Hamburg.
– Det här är ett område som i decennier haft dåligt rykte i Hamburg. Här, mellan industrierna, uppstod en fattig del av staden. Mycket kriminalitet och problem och mycket miljöförstörelse.
– Att man byggde de här husen, att jag byggde det stora trähuset, handlar alltså om att själva husen ska övertyga de nyfikna att flytta hit, trots de rykten de hört.
– Vi gör om området och skapar en annan livsmiljö. Du kanske är tveksam när du hör adressen. Men de som provar att bo blir fast. Matthias Korff har gjort något unikt för Tyskland. Ett bostadshus i flera våningar med massivt trä som byggmaterial. Ett hus som andas framtid bara genom att man får gå in där.
– Vi var tvungna att göra en stomme av betong i mitten för hissar och så vidare, det behövdes egentligen inte men tyska digheter hade ännu inte hunnit godkänna massiva trähus. Även om vår hållfasthet var bättre fanns inga regler som godkände det.
– Hela resan har faktiskt varit att hela tiden skapa nya regler och godkännanden av det här. Men när det blev klart var det en seger inte bara för vårt hus. Nu kan trähusen spridas, om bara andra byggare och kommuner vill. Det kloka huset finns! Vi hade faktiskt 400 000 besökare som tittade på det under första året.
Tyskland har länge haft trähus och massiva träplattor för enfamiljshus finns det många exempel på. Det Matthias Korff gjorde var att han tog fram det som lösning på storskaligt byggande.
– Det verkar dyrare när man först tittar på siffrorna. Men så fort man räknar med hur lite reparationer det blir, hur länge det håller och hur mycket bättre inomhusklimat och isolering blir, ja då förvandlas det dyra till det billiga.
Huset är fullt av kloka lösningar. De stora härliga fönstren är en speciallösning där man får väldigt stort skydd mot ljud genom att fönstren är fästa utanpå själva träramarna (inte inuti som man normalt gör). Det är det enda som inte är av trä i fasaden. En liten aluminiumram och så glasen förstås.
Balkongerna är otroligt enkla. Det är själva träplattorna som sticker ut utanför fasaden, ingen extra förstärkning, utan balkongen hålls på plats av ytterväggarna.
De här massiva plattorna fungerar för yttervägg, golv, tak och när de dessutom är omålade blir känslan av levande hus överväldigande.
– Visst kan man måla dem men gör man det måste man ju måla om om kanske fem år. Vi har valt att låta träet vara helt fritt och sen får åldern skapa färgen. Dessutom, målar du inomhus så skapar du – även med de bästa färgerna – utsläpp av gaser i luften.
Varför ska man göra det?
En trävägg utan färg har en mycket bättre prestanda vad gäller Stora fönster, av glas förstås, med en aluminiumram.
Mängder av ljus kan flöda in samtidigt som konstruktionen, där fönstren är fästade utanpå träramarna, ger ett stort skydd mot ljud. Det är dessutom de enda delarna av fasaden som inte är gjorda av trä.
Fukt, värme, kyla
Massiva trähus klarar ju het sommar lika bra som kall vinter. Men vill man av estetiska skäl få variation kan man givetvis lasera. Eller varför inte lerklina. Lera fungerar fint ihop med träväggar. Vägg och golvelementen i massivt trä består av flera lager trä i olika riktningar. Det hela hålls sedan samman av stora träskruvar som inte syns på insidan. Några lager isolering mellan träplattorna finns också. Meningen med de tjocka träplattorna är också brandskydd.
– Vi har låtit de här väggarna utsättas för 1000 graders flamma i 60 minuter. Det enda som hände var att ytterträet brann ner 2 cm. De tjockaste innerplanken (7cm) påverkades inte alls. Och när man mätte temperaturen inne blev den knappt påverkbar.
– Trä är helt enkelt ett fantastiskt brandskydd. Om man gör det massivt. Huset består av fem våningar med lägenheter och kontor. Vid vårt besök är även visningslägenheten upptagen så vi får nöja oss med Matthias Korff egen bostad. Och det är ingen dålig ersättning.
En vacker öppen lösning med ljus från alla håll. Och extremt energisnålt. Den enda uppvärmningen är enstaka element som är kopplade till fjärrvärmen.
– Jag ville inte ha solceller eller andra lösningar i detta hus utan visa fördelen med energisparandet istället. För mig är det viktiga hållbarhet och då menar jag hållbart i många decennier. Vi försöker räkna på klimat- och miljökostnaden på alla material, vi vill ha allt så cirkulärt som möjligt. Allt ska kunna återvinnas den dag ett hus inte längre ska användas.
Matthias Korff tar oss med på vandring i området som bara består av olika arkitekters och byggares försök att skapa nya typer av hållbara hus. Inte alla har lyckats. När vi går framför de mer spektakulära husen blir det lite parodiskt. Ett hus med ytterväggar fyllda med vatten och alger där tanken är att göra bränsle som växer på själva huset. Men vem vill bo med pumpar som ständigt flyttar vatten i stora glastankar på fasaden? Och vem vill ha det ljudet på sin balkong?
Ett annat hus har spektakulära solceller som vrider sig på fasaden för att skugga.
– Det här huset fick de bygga om helt när det var klart. Det var själva materialet i väggen som inte klarade standarden, de har trä inne i huset men trä som bara är skydd mot ett sämre material får ju ingen riktig effekt.
– Om du tittar på det här mörka huset med träfasad istället så ser du att färgen nu efter fem år behöver renoveras. Det kanske var billigare i början men hur billigt är det om trettio år?
På området finns också ett passivhus med stora solfångare och solceller och som blandar fl era olika tekniker. Men själva huset är byggt med element som inte är naturliga.
– Teknik är problem när man blandar mycket. Här brukar det komma servicebilar oft a, säger Matthias Korff . De olika systemen skyller gärna på varann när den boende får för varmt eller kallt.
– Vi hade också ett system vi provade för exakt styrning av inomhusklimat. Men vi tog bort det efter ett tag. Det var ett lågvoltssystem och styrdes med appar. Problemet var att när systemet sen utvecklades så slutade apparna fungera för de boende och tekniken blev mer irriterande än stöttande.
– Och nu vet vi att vi har mycket bättre värden än andra tack vare det massiva träet. Vi behöver inte krångla till det.
Nästa projekt för Matthias Korff är två stora hus i Berlin.
– Det har varit svårt att övertyga vanliga byggbolag då de redan har sina metoder och tjänar sina pengar på dem. Så vi har valt att börja göra allting själva. Det går fortare och blir billigare i längden.
– Och jag tycker det är fantastiskt att kunna ta fram byggmaterial som är verkligt lokala och har växt här i Tyskland.
Att bygga ett trähus går fort. På bara tre månader stod huset klart. Men att sedan få alla material godkända i delstaten Hamburg har tagit tre år. Även om materialen är bättre.
– Alla vet att PVC inte är bra för människor eller miljö. Så varför ska vi stoppa in det i hus?
– Alla vet också att lim inte är bra. Så varför ska vi använda lim när det inte behövs?
– I Tyskland så går kanske 50 procent av all energi till byggnader och vägar. Vi har en enorm miljöskuld som vi kan minska genom att bygga så vi sparar energi.
– För mig är ekologiskt att bygga hus utan risk för människor eller miljö.
– Jag kommer aldrig bo i ett plasthus mer.
Så vad heter då detta hus som fått flera priser och på allvar verkar vara den lösning som kommer överleva alla de andra i experimentområdet.
Tja vad skulle det heta om inte ”Woodcube.
Trähuset!