Hoppa till innehållet

Inrikes

Surtanten som älskar att fermentera

Bild: Foto: David Back

Kloka hem

Kimchi, långfil, blåmögelost, surströmming, yoghurt, isterband, kombucha, tempeh, saltgurka. Surtanten Jenny Neikell vill slå ett slag för en nyttig mattradition som kommit i skymundan.

Fermentering som politiskt och ekologiskt ställningstagande – låter det rimligt? Svaret är otvetydigt ja, i alla fall om man i likhet med post-pastörianer – efter fransmannen Louis Pasteur – anser att industrialiseringen i livsmedelsproduktionen gått för långt. Vilket de bekämpar med hjälp av mjölksyra, jästsvamp och bakterier.

Vill du fortsätta?

Bli prenumerant på Kloka hem!
Om du redan är det loggar du in här .

JUST NU: Prova en vecka utan kostnad

Från

Läs digitalt i en vecka helt gratis. Ingen bindningstid – avsluta när du vill.

Läs 3 månader för 49 kronor

Från

Läs Kloka hem och Dagens ETC i tre månader för bara 49 kronor. Ingen bindningstid.

Detta ingår:

  • Alla nummer av Kloka hem
  • Läs tidningen digitalt när du vill
  • Läs låsta artiklar på klokahem.etc.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser