Själv har Josefin utbildat sig till och arbetat i många år som Art Director. Efter flera år i Stockholm gick flyttlasset tillbaka till västkusten och Gamla Masthugget i Göteborg. När familjen dessutom köpte lantställe i Kinnekulle och hennes egna barn lekte i stenbrottet så kändes cirkeln sluten.
Tanken på att utveckla andra produkter för tillverkning än de fönsterbänkar, golv, stenskivor och murar som tillverkas i stenhuggeriet idag började få fäste.
– Min pappa och hans bröder som driver stenhuggeriet börjar ju bli lite äldre och jag funderade mycket över hur framtiden skulle bli, om en femte generation skulle kunna fortsätta att bryta kalkstenen i Kinnekulle, berättar Josefin.
Josefin började skissa på några idéer och kom så småningom på olika produktidéer. Men det var inte förrän julen 2013 som Josefin och hennes pappa fick tid att testa några av hennes idéer under mellandagarna. De tog tillsammans fram några prototyper. Tallrikar i tre olika storlekar och i två olika material. Dels Grå Kinnekullekalksten och dels vit italiensk Cararramarmor.
– Tanken är att det mindre fatet kan placeras som en förrättstallrik i det större, om man väljer att använda dem till vanliga tallrikar vilket fungerar alldeles utmärkt, förklarar Josefin.
Varje produkt tillverkas en och en och bearbetas på en rad olika sätt innan den är klar att använda. När en tallrik blir till sågas först ett stycke sten till för att sedan fräsas i en maskin för att få rätt tjocklek. Med en finare typ av fräs görs sedan den runda nedsänkningen i tallriken och efter det är det undersidans tur att får rätt fasning. Slutligen sågas den runda formen ut och den sista bearbetningen sker med en slipmaskin för att få den vackra slipade ytan. Både Kinnekulle-kalksten och Cararramarmor är mönstrade av naturen vilket gör varje tallrik unik.
– Kalkstenen i Kinnekulle har pressats samman i 500 miljoner år och att äta på något som är så gammalt skapar tankar om livet och vår förgänglighet, menar Josefin. Jag har tänkt på det väldigt mycket. Stenarna blir kvar här när vi en dag försvinner, förklarar hon.
Kalkstenen på Kinnekulle finns i olika färger. De övre skikten är av röd sten som finns i två olika nyanser. Mellanlagren består av grå kalksten. Den grå stenen finns i flera olika nyanser. Underst ligger ytterligare lager av röd sten. Josefin använder samtliga färger i sina produkter.
Hon jobbar fortfarande heltid som AD i Göteborg och har tillverkningen av Stenhuggardotterns produkter som ett sidoprojekt.
– Det gör att jag inte är beroende av att tjäna pengar på det, förklarar hon.
Hennes personliga favoriter ur kollektionerna är tallrikarna.
– Måste jag välja är det tallrikarna. De är ju gjorda i ett stycke och det är väldigt fint, säger hon.
Men hon gillar också de tvåfärgade ljusstakarna väldigt mycket. De är gjorda med lite glimten i ögat. De ska vara lite knäppa och roliga precis som tårtfatet, säger Josefin.