Produktionen av palmolja leder till skövling av regnskog. Men trots det används oljan i flera svenska kex och kakor, bland annat i Bragokexen. Nu arbetar Orkla Confectionery & Snacks, tillverkaren av Brago, med att fasa ut palmoljan. Ambitionen är att alla produkter ska vara helt fria från palmolja i slutet av 2016.
Som ett led i att möta kundernas efterfrågan för eko-produkter lanserar företaget nu Brago Eko som är bakad på enbart ekologiska ingredienser.
– Vi ser en stark ekotrend bland konsumenter och efterfrågan på ekologiska produkter i kategorin kex och kakor växer snabbt. Brago Eko är ett exempel på hur vi förändrar vårt sortiment och stärker vårt ekologiska utbud, säger Stina Petrini, CSR- och Kommunikationschef på Orkla Confectionery & Snacks Sverige.
Men trots eko-satsningen tillhör Brago Eko inte en av de kakor inom Brago-familjen som är fri från palmolja.
– Brago Eko är tillverkad med ekologiska produkter, där det vegetabiliska fettet innehåller en palmolja. Vi flyttar över kakorna till att tillverkas utan palmolja vart eftersom under året och så småningom kommer även Brago Eko bli fri från palmolja, säger Stina Petrini.
Till kakor inom Brago-familjen som inte innehåller palmolja hör, Jätten, Smörgåsrån, Brago original, Brago kaneldröm, Tom & Jerry och Kung Oscar pepparkakor.