Hoppa till innehållet

Inrikes

Närproducerat från A till Ö

Hannes Lundin, Erik Lith och Martin Lith driver Lith Lith Lundin, en möbeltillverkare med extra allt.
Hannes Lundin, Erik Lith och Martin Lith driver Lith Lith Lundin, en möbeltillverkare med extra allt. Bild: Alexander Mahmoud

Kloka hem.

Bord, färg, lim, möbler, olja, papper, skinn. Eller B, F, L, M, O, P och S. Lith Lith Lundin är på god väg att bocka av hela alfabetet när det kommer till egenproducerade produkter. Kloka hem möter möbelföretaget som mer liknar ett ruralt renässansäventyr.

Carl Malmsten-studenterna Hannes Lundin och Erik Lith började med en enkel regel. Peka på en punkt på en karta. Dra ett streck fem mil ut från den punkten. Låt de fem milen vara radien i en tänkt cirkel. Räkna ut arean, vilket blir 7 850 kvadratkilometer. Och så arbetar du för att maximera det geografiska områdets specifika kvalitéer.
Det Hannes och Erik gjorde var att värva bror Martin Lith och starta ett hållbart möbelföretag där de bara – bara! – fick använda sig av material med ursprung i det område som skapades via valet av startpunkt – i deras fall ett träd på släktgården Ol-Ols utanför Torsåker i Gävleborgs län. Lith Lith Lundin fick företaget heta.
7 850 kvadratkilometer, från Borlänge i väster till Älvkarleby i öster. För dem som inte kan sin sydnorrländska geografi är ”område stort som nästan hela Skåne” kanske en bättre referens.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Kloka hem!
Om du redan är det loggar du in här .

Betala per månad

Från

Din prenumeration på Kloka hem förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Årsprenumeration

Från

Din prenumeration på Kloka hem förnyas årsvis. Avsluta när du vill.

Detta ingår:

  • Alla nummer av Kloka hem
  • Läs tidningen digitalt när du vill
  • Läs låsta artiklar på klokahem.etc.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser