– Det var den främsta utmaningen – att vidga begreppet gödsel och inte bara skriva en massa om kemiska formler och ha bilder av bajs. Men gödsel är spännande, nu efteråt är jag helt uppfylld av dess möjligheter, berättar Tina Råman.
Boken innehåller förvisso en hel del kemi och biologi och den läsare som vill kan fördjupa sig i hur olika slags jordtyper beter sig, läsa om hur olika näringsämnen hjälper växterna att frodas och ta del av avancerade odlingsmetoder för olika typer av växter. Men boken innehåller även konkreta och enkla tips för att lyckas med gödslingen och en överskådlig kalender som visar när på året odlaren ska göra vad. Idén till boken om gödsling kom efter att Tina och Justine insett hur lite det generellt står om gödsling i trädgårdsböckerna.
– Vanligtvis avhandlar böckerna gödslingen på några få rader eller på sin höjd ett par sidor. Växter har i grunden samma behov av näring, men individer kan skilja sig åt – precis som människors behov skiljer sig. För att fylla växternas näringsbehov är gödslingen superviktig! Därför är det lite märkligt att det funnits så lite att läsa om just gödsling, säger Tina.
Hon berättar att växterna behöver makronäring – vilket kan liknas med människans behov av kolhydrater, protein och fett – i form av framförallt kväve, fosfor och kalium. Därutöver behöver de en rad mikronäringsämnen – som kan liknas vid vårt behov av mineraler och vitaminer – i form av spårämnen.
– Har en människa brist på magnesium kan personen få problem med muskler och benskörhet. Saknar växer till exempel bor kan det orsaka missväxt då plantans tillväxtpunkt förstörs. Alla essentiella näringsämnen, både makro och mikro, är viktiga för växten, säger Tina.
Vilket är det största misstaget som hemmaodlare gör när de ska gödsla?
– Min uppfattning är att många begriper att de behöver gödsla, men de har inte koll på vilka behov växterna har, när de behöver näring, vad som skiljer de olika gödslingsmedlen åt samt saknar vetskap om att olika sorters jord bör behandlas på olika sätt. Många rycker åt sig någonting från hyllan utan att riktigt veta vad de får med sig från affären.
Det är enligt henne inte alls konstigt då det finns en uppsjö av olika produkter, både av konstgödsel och naturgödsel, med olika namn och produktbeskrivningar som i stort sett är omöjliga att begripa för vanligt folk. Hon anser dessutom att produkterna ofta är dyra och det kan uppfattas som att varje enskild växt kräver en egen gödsel – vilket inte alls är nödvändigt. I själva verket behöver gödslingen varken vara komplicerad eller dyr. Tinas främsta tips är att ta tillvara det egna hushållsavfallet. Det kan både ge växtnäring och förbättra jordens struktur.
– Att ha en kompost är en bra utgångspunkt för odling. Och det är faktiskt någonting som alla kan ha, oavsett om de bor i lägenhet eller villa.
Hon rekommenderar den relativt nya komposteringsmetoden Bokashi, med en hink som kan stå inomhus i köket eller på balkongen. Hinken har ett tätt lock och i vissa varianter går det att tappa av näringsrik vätska underifrån. I hinken läggs matrester och sedan strös ett särskilt bokashi-strö – bestående av mjölksyrabakterier som snabbar på nedbrytningsprocessen – över avfallet. Efter en månad kan man använda de förmultnade matresterna till gödsling och jordförbättring.
– Bokashi-komposten är fantastisk för växterna, de håller sig friskare, säger Tina och föreslår att gödslingen kombineras med en skvätt urin utspätt med vatten.
– Då får du en bra och billig näringsblandning som växterna mår bra av. Urin går att använda även till inomhusväxter och det är inget problem att använda sitt eget – när man väl kommit över den känslomässiga spärren, lägger Tina till.
Hur ska man tänka om man vill att gödslingen ska vara ekologisk?
– Först och främst är konstgödsel uteslutet om du vill odla ekologiskt, men därefter är det klurigare. Naturgödsel är inte per automatik ekologisk. Jag vet att det finns en Kravmärkt alggödsel och ekologisk kogödsel, men i övrigt är jag osäker. Stallgödsel måste komma från ekologiska gårdar och det kan vara svårare att hitta i handeln. Du kan med fördel köpa hönsgödsel och hästgödsel från närliggande gårdar. Det gör inte per automatik att gödseln är ekologisk, vilket avgörs av vilken kost djuren har ätit, men den är i alla fall närproducerad. Se dock till att hästarna inte står på avmaskningsmedel eller annan medicin, den vill vi inte gräva ner och ha i våra trädgårdar. Då kan mikrolivet i jorden ta stryk.