Vad är problemet med köpta talgbollar?
– Talgbollarna måste innehålla något slags fett och det vanligaste är att man använder talg från nötdjur eller palmolja. Det är inte så att man tar talg från ekologiska kossor som gått ute och betat på naturbetesmarker i Sverige – det finns överhuvudtaget inga svenska fetter i de här produkterna – utan allt kommer från stora fabriker nere i Europa, där djur stått instängda och äter mycket sojabönor i sitt foder. Sojan odlas i Brasilien där savanner och regnskog skövlas för att ge plats åt stora sojafält. Det här gör att fåglar förlorar sina skogar att häcka i så nu är flera fågelarter hotade. Vår välvilja mot svenska mesar drabbar alltså akut hotade fåglar i andra länder.
Känner folk till det här tror du?
– Jag tror att folk tänker att ”jag vill vara vänlig mot fåglarna”, så köper man talgbollar och så är det jättegulligt när de äter dem. Men det finns så många saker med talgbollar som är sjukt. Varför kan de hålla sig i rumstemperatur, luktfria i all oändlighet? Det är för att man gör om fetterna kemiskt till stearin i princip. Många vittnar om att ibland så äter inte ens fåglarna talgbollarna och då kan man ju börja fundera.
Vad är bättre att ge fåglarna?
– Tyvärr finns det ingen svensk eller ekologisk tillverkning av talgbollar idag. Men jag brukar rekommendera ekologiskt Bregott! Häng ut hela paketet i trädet eller smeta smöret på stammen. Det är faktiskt också billigast – i alla fall om man räknar per kilo fett. Ekologisk nöttalg, eller ännu hellre vilttalg, är också superbra att hänga ut! Det är som raw food för fåglarna.