Hoppa till innehållet

Inrikes

Gråärtens återkomst

Ny bok ! Gråärter, rovor - och den älskade kålroten av Agneta Magnusson
Ny bok ! Gråärter, rovor - och den älskade kålroten av Agneta Magnusson Bild: Agneta Magnusson

Kloka hem.

God, klimatsmart och nyttig. Allt fler får upp ögonen för gråärten som nu återigen, tillsammans med en rad andra svenska traditionella baljväxter, börjar odlas i större skala och kommer tillbaka in i de svenska hemmen. – Det börjar hända saker på gråärtsfronten, säger Agneta Börjesson, ärtexpert

Historiskt har ärter, bönor och linser varit livsviktiga grödor för oss i Sverige. Men i takt med att jordbruket förändrades så passade de gamla kulturgrödorna inte längre in i det storskaliga jordbruket. Nu, efter att ha försvunnit ur våra odlingar under många år, ökar odlingarna igen och allt fler vill odla i sina trädgårdar. Köttets stora klimatpåverkan och det ökade intresset för vegetarisk mat har satt strålkastarljuset på nya proteinrika alternativ.
– Jag tror att folk har fått upp ögonen för att det går att odla baljväxter i Sverige. Baljväxter är ju i ropet överhuvudtaget, inte bara hos vegetarianer, utan även hos de som börjat tänka att de inte vill äta så mycket kött, säger Agneta Börjesson, ärtexpert som bland annat arbetat med det statliga Programmet för odlad mångfald (POM) med att kartlägga svenska kulturväxter.
Hennes mission är att vi ska börja odla mer ärter i Sverige. Särskilt brinner hon för gråärten, den vackra, proteinrika lilla ärten som får så vackra blommor och kan bli upp till två meter hög. Den hör till våra allra äldsta ärttyper och har, tillsammans med spannmål och rovor, varit den viktigaste basfödan för oss nordbor. I dag är det inte längre många som känner till den.
– Mitt intresse för gråärter började med att jag upptäckte att de var så goda att äta. Gråärterna har mer smak än till exempel gula och gröna kokärter och går utmärkt att använda istället för kikärtor. Den goda smaken kommer från det färgade fröskalet som innehåller tanniner, säger Agneta Börjesson och påpekar att allt fler stjärnkockar nu börjar upptäcka gråärten som en svensk delikatess.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Kloka hem!
Om du redan är det loggar du in här .

Betala per månad

Från

Din prenumeration på Kloka hem förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Årsprenumeration

Från

Din prenumeration på Kloka hem förnyas årsvis. Avsluta när du vill.

Detta ingår:

  • Alla nummer av Kloka hem
  • Läs tidningen digitalt när du vill
  • Läs låsta artiklar på klokahem.etc.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser

00:00 / 00:00