Att se ett växtterrarium är som att titta på ett inneslutet grönskande drömlandskap. Det lever sitt eget liv – en bit vild natur som speglas bakom glas.
Under 1970-talet var växtterrarier en populär hobby i storstäderna. Det blev ett sätt att pröva sina gröna fingrar utan att behöva ha tillgång till en trädgård. Dessutom var de betydligt mindre tidskrävande. Men de gröna miniatyrlandskapen föll i glömska – tills nu, då de börjat dyka upp lite överallt. Passande då att Ulrica Nordström just släppt sin bok ”Växtterrarier: En handbok”, den första i sitt slag i Sverige. Där beskriver hon hur du bygger, beskär och underhåller ett växtterrarium.
Så vad är ett växtterrarium? Enkelt beskrivet är det litet växtlandskap som lever i ett glaskärl. Det kan vara öppet eller stängt beroende på vilka växter man använder. Bara fantasin sätter gränserna! Det kan bli ett ökenlandskap med kaktusar, stenar och sand (öppet kärl) eller en grön skog med mossa, ormbunkar och orkidéer (stängt kärl).
Det behövs inte mycket för att få ett växtterrarium att frodas. Växterna sköter sig i stort sett själva genom att ett slutet ekosystem skapas. Tillsätt vatten, stäng locket och ställ glaskärlet ljust – då kommer fotosyntesen sätta igång inne i glaset och växterna producera sin egen näring. Utmärkt för oss växtälskande svenskar som råkar bo i ett land med långa vintrar, torr inomhusluft och dåliga ljusförutsättningar.
Boken innehåller inspirerande fotografier tagna av Nille Svensson på växtterrarier som författaren har byggt i kärl skapade av en rad svenska formgivare. I nya numret av Kloka hem nr. 1 2017 hittar du fler inspirerande bilder.