Genom att förkultivera, förså dina växter på hemmaplan, så att du har färdiga plantor att plantera ut i distansträdgården, vinner du i tid, mindre nervositet och enklare skötsel efter utplantering. Se till att du vattnar rejält, gärna 3-5 liter i varje planteringshål vid utplantering och sedan 20-30 liter per kvadratmeter.
Jorden
Alla växter vill ha en lucker jord som inte är allför kompakt. Jorden ska också kunna behålla vatten och vara näringsrik. Använd löv, gräsklipp, halm, hö och ensilage för att öka på det organiska materialet i din jord, det organiska materialet lockar dit maskar som bryter ner materialet åt dig och höjer näringshalten i jorden. När du lägger lika mycket fokus på jorden som på grödan du vill odla är framtida stora skördar inte långt bort.
Gödsel
Jag har aldrig höstgödslat. Ta för vana att gödsla vid planteringen. Att gödsla för lite är vanligare än att gödsla för mycket. Har du tillgång till ko eller hästgödsel som är brunnen (alltså inte färsk) så använder du cirka tre kilo gödsel per kvadratmeter och luckrar ner i jorden.
Använder du gödsel i förpackning bör du satsa på ett ekologiskt långtidsverkande gödsel med ett NPK värde på cirka 8.3.6 (flera varianter på NPK-värdet förekommer på marknaden och välj det du hittar, är det på 6.2.12 eller 4.3.7 spelar inte så stor roll), komplettera dessutom gärna med pelleterat hönsgödsel som är snabbverkande. Läs på förpackningarna hur mycket du ska använda och hur. Verkar jorden näringsfattig så överdosera gärna lite grand.
Gödselvatten
Gödselvattna gärna under juli ett par gånger. Gör ditt egna gödselvatten – guldvatten – av ditt kiss eller av pelleterat hönsgödel eller av nässlor.
Guldvatten tillverkas genom att kiss spädes med 10 delar vatten, samma utspädningsproportion gäller även för hönsgödselvatten när du brygger eget enligt modellen 5 dl hönsgödsel till 10 liter vatten. Vill du göra eget nässelvatten tar du 1-2 kg nässlor till 10 liter vatten och låter det stå i ca 4-6 veckor innan det är klart. Späd vattnet enligt ovanstående proportioner. Åkerfräken och vallört kan med fördel ersätta en del av nässlorna.
Vattna på distans utomhus
Vattna mycket när du vattnar, 20-30 liter per kvadratmeter. När du ska lämna en odling vattnar du samma dag som du åker därifrån och vattna då gärna lite extra. Fyll därefter på alla dina vattenkannor, hinkar och tunnor så att det finns vatten att vattna med för eventuella vänner, grannar och släktingar som bor i närheten eller för att det ska finnas vatten för vattning direkt när du anländer igen.
Täckodla och gräv/luckra ner organiskt material i jorden, det hjälper jorden att behålla vattnet. Att köpa en solcellsdriven bevattningsarmatur kan vara en god investering om du vill ha en jämn bevattning och till exempel vill odla tomater eller gurka på distans. Sorten Irrigata finns i flera olika modeller och har fungerat fantastiskt bra uppe på takfarmen under två säsonger. Se bara till att bottenventilen inte flyter upp till ytan och drar in luft, då avbryts bevattningen. Samma sak händer om och när tunnan går tom.
Vattna på distans inomhus och i växthus
Få växter gillar torka men det är också få växter som trivs att stå i vatten mer än 4-5 dagar. Står en växt längre än så i vatten finns det risk att den dör av syrebrist. Odlar du inomhus under belysning eller i soliga fönster och behöver åka bort ett tag? Vattna igenom varje kruka så att den blir mättad, känn på den så att den har blivit tung. Placera dem sedan på ett odlingsfat som har 1-5 cm höga kanter. Fyll på med vatten i odlingstråget.
Vattning
En planta dricker olika mycket vatten beroende på var den är i sin utveckling. En tomatplanta som är 10 cm hög och inte har bildat frukter än klarar sig längre utan vatten än om den är 1 meter hög och blommar och producerar frukter. Samtidigt kan en äldre planta med ett större utvecklat rotsystem vara mindre känslig för uttorkning än en yngre planta.
De enklaste grödorna att odla på distans
• Jordgubbar, färdiga plantor.
• Potatis, sättpotatis.
• Krusbladig persilja, färdiga plantor
• Pepparrot, rötter för utsäde
• Gräslök, färdiga plantor.
• Funkia, färdiga plantor
• Sparris, färdiga plantor.
• Olika bärbuskar
• Rabarber, färdiga plantor.
• Lök, sättlök.
• Vitlök, planteras i nov, dec året innan skörd.
• Funkia, färdiga plantor.
• Olika kryddor så som mynta, timjan, vinterkyndel, libbsticka, ramslök, piplök och gräslök. Kryddor köps oftast som färdiga plantor
• Jordärtsskockor, knölar finns i mataffärerna.
• Bondbönor