Samtliga lägenheter har olika energilösningar och uppvärmningssystem, men delar på vindkraftverk, solfångare och solceller på sedumtaket. Batterier har installerats som ska lagra energin.
Tanken för alla lägenheter är densamma: ”borta fast hemma.”
– Ett av målen är att minska resandet med framför allt flyg, att få oss som bor här att känna att hemma är som borta, förklarar Helena Löfgren.
Sovrummet har till exempel fått ett hotelliknande utseende, med handfat i rummet och spegel och fönster i spännande utformning.
Orangeriet, som frodas bakom glasväggar intill vardagsrummet, har hemma hos familjen Löfgren/Molnar fått tema Mexiko med palmer och kaktusar.
Helena skjuter upp glasdörren och vi stiger ut i den mexikanska halvöknen.
– Här kan vi öppna upp isolerglaset om vi vill, så att det blir som en balkong, säger hon och pekar mot glasväggen som vätter ut mot gatan.
Utanför lägenhetens entré slingrar sig grönskan längs trägångarna. Barncyklar står parkerade längs väggarna och tallbuskar visar vägen där vi går. Det känns som att befinna sig i vilket lugnt radhusområde som helst. Men det är mitt i stan och inga radhus alls, utan lägenheter på fjärde våningen.
Utsikten är hänförande. Turning Torso tronar mot den ljusblå himlen. Genom fönstret i sonen Simons rum syns den livfulla Stapelbäddsparken för skateboardåkare och längre bort den stora ekologiska matmarknaden Green. Lyftkranar arbetar och området sjuder av liv.
– Vi trivs väldigt bra här. Det gick lättare än vi trodde att skala ner, att leva på mindre yta, säger Helena och drar ut en låda med grytor och kastruller i köket.
– När vi bodde i eget hus i Svedala hade vi hur mycket förvaringsutrymme som helst, flera skåp bara med köksprylar. Men man anpassar sig. Det går hur bra som helst att klara sig med färre saker.
Lägenheten är på 114 kvadratmeter, fördelat på två våningsplan.
– Hela hemmet kan styras med en iPad, säger Helena och plockar fram familjens platta för att visa E.ON:s app.
Genom appen kan familjen välja att till exempel belysa orangeriet, släcka i trappan, stänga ner allt utom kyl och frys och så vidare. De kan ställa in parametrar för hur de vill ha det när de sover, är på jobbet eller bortresta. Och så kan de se sin elförbrukning för varje del av lägenheten, till och med på varje pryl – om de så önskar.
– Man blir mer medveten om sin energiförbrukning när man ser det så här överskådligt, säger Helena.
Familjen Löfgren/Molnars lägenhet har mekanisk frånluftspump och får delvis sitt varmvatten uppvärmt av solfångare. Grannarna har andra system, såsom fjärrvärme och gasuppvärmning.
Familjen har också en elbil, som Helena och maken delar på, och en elcykel.
I köket finns en avfallskvarn. Matavfallet går ut med avloppsvattnet och ger i slutändan biobränsle.
Alla lägenheterna har centraldammsugare. Man kopplar in en lång slang i ett uttag i väggen, och så transporteras damm och skräp ner till en gemensam behållare i källaren.
– Det låter ganska mycket, men det är å andra sidan väldigt skönt att slippa dra runt på en dammsugare, säger Helena.
Alla materialval i lägenheten är gedigna och hållbara och samtliga vitvaror har ekoinställningar.
TV-väggen är i oputsad betong. Hålen från tillverkningen är kvar och inte en enda tavla hänger på väggen.
– Arkitekten ville ha det så. En ”rå” vägg ska vara orörd i varje lägenhet. Vi får hänga upp saker, men inte måla. Det ger en häftig känsla, tycker jag.
Helena gillar det rustika och blandar gärna gammalt och nytt. I köket hänger till exempel en ”grislampa” som hon hittade på nätet.
– Min man tyckte först att den var superäcklig. Och det var den när vi fick den. Men jag putsade den och tog bort det rostiga gallret och nu är den hur cool som helst. Jag gillar industrikänslan, säger Helena.
Mormors avlutade träbord har fått en fin plats mellan hallen och köket. Loppisfynd i form av gamla plåtburkar, bakformar och en gammeldags köksvåg drar ögonen till sig.
– Jag har alltid tyckt om att återvinna och att gå på loppis och i antikaffärer. När jag vill bli av med något säljer eller skänker jag bort det. Jag skulle aldrig få för mig att slänga något.
Om ett år har projekttiden gått ut. Den av Eon subventionerade hyran justeras då till marknadsnivå och elbilen och andra ”attribut” som familjen fått ha under experimenttiden ingår inte längre.
– Vi vet faktiskt inte vad som händer framöver. Men det är ett helt år kvar. Vi planerar att bo kvar, för vi trivs så bra här. l
FAKTA E.ON/HÅLLBARHETEN
E.ON är hyresvärd för åtta experimentlägenheter, varav en är visningslägenhet, i ett specialdesignat hus i Västra hamnen i Malmö. Hyresgästerna testar energilösningar för ”framtidens boenden”.
- Hyresgästerna producerar sin egen energi, styr energianvändningen och provar vilka energilösningar som är mest effektiva. Varje lägenhet har över 100 mätpunkter som ger information om temperatur och elförbrukning.
-Med en surfplatta eller smartphone kan de boende se och styra sin energiåtgång, även när de inte är hemma. Systemet kan även automatiskt styra förbrukning till de timmar då priset är lägst.
-Merparten av lägenhetsinnehavarna har tillgång till el- eller biogasbil.
-Arkitekt är Cord Siegel.
Läs mer på: www.hallbarheten.eon.se
(Källa: E.ON)