Som tunna snören ringlar sig vägarna fram. Här och var blänkande sjöar. Men framförallt, mängder av skog. Den som har sett Sverige från ett flygplan vet hur det ser ut. Som att städerna och husen är undantag, utslängda bland granar, tallar, björkar och ekar. Över hälften av all svensk landyta är täckt av skog. En skog som i hundratals år på många sätt har varit avgörande för oss. För försörjning och för rekreation. Men kanske håller det på att förändras. I alla fall skogens roll i våra vardagsliv, skogen som en plats där vi är. Lars Kardell är pensionerad professor vid Sveriges Lantbruksuniversitet, och har ägnat i princip hela sitt yrkesliv åt skogsforskning. Bland annat har han forskat kring hur vi använder skogen, och kommit fram till att vi visats betydligt mindre i skogen nu än under 80-talet.
– Skogsutnyttjande i rekreativt syfte har minskat påtagligt. Många har en självbild av att de är aktiva människor som är ute mycket i naturen, men så är det inte. Mest har det nog med urbaniseringen att göra, säger han till Dagens ETC.
Trots att flygbilden visar ett land där naturen dominerar har skogen kommit längre bort från många människor. Städerna växer. Och kommer att fortsätta växa. De närmsta 30 åren spår Boverket att 70 procent av befolkningstillväxten kommer att ske i de tre storstadslänen. I Stockholms län kommer det bo tre miljoner människor kring år 2040, samtidigt som glesbygdskommunerna minskar. Men Lars Kardell menar att urbaniseringen inte bara handlar om att fler bor i storstadsområdena, utan att fler också har anammat en urban livsstil.
– Den urbana kulturen finns också i mindre samhällen. För många är frisk luft att sitta på en uteservering, inte att promenera planlöst i skogen. Jag tror att svenskarna generellt håller på att förlora sin naturliga kontakt med skogen.
Läs hela artikeln på etc.se.
Karin Annebäck