– Äta är någonting vi gör hela tiden och det går inte att undvika att äta på ett sätt som bidrar till att kommunicera vem man är och vem man vill vara. Det handlar om mer än själva maten, vad man äter uttrycker klass, kön, personlighet och nationalitet.
Med Bönor ärtor linser har Damberg försökt någonting nytt och skrivit sin allra första kokbok.
– Det har varit ganska svårt. Jag är inte van vid att laga mat så noga, jag brukar mer göra lite på känn. Men när man skriver recept måste man skriva ned allt man gör och verkligen känna efter vad som behövs för att receptet ska bli bättre. Jag har försökt laga mat som en normalstressad person som lagar middag efter jobbet och lägga recepten på en nivå som gör att man får ihop det.
Att kokboken handlar om just bönor, ärtor och linser beror på en flytt ut på landet, berättar Damberg.
– Jag började laga mer mat med baljväxter för ett par år sedan när vi köpte hus på landet. De är helt enkelt väldigt enkla att förvara och ha hemma. Men jag hittade inte många recept på svenska. Det borde gå att göra mer med baljväxter, tänkte jag, och började leta efter fler recept – jag kom på att jag kan ju själv göra den här boken som jag saknar.
Varför tror du att vi svenskar är så dåliga på att äta och skriva recept som innehåller baljväxter?
– Jag tror att det är mycket man har ätit i väldigt tråkiga versioner, att man plockar på sig kärlekslösa kidneybönor som på något sätt är både mjöliga och hårda i en lunchbuffé. Men det behöver inte vara så, det finns hur mycket gott som helst. De är inte riktigt grönsaker och inte kött, men de funkar som protein – de kan göra allt i ett.
– Sedan har det kanske varit lite otrendigt med bönor, ärtor och linser, och därför har det inte varit så många som har ansträngt sig med dem på restauranger. Då har det inte blivit så gott.
Nu tror Jenny Damberg på en rejäl uppgång i baljväxternas popularitet, berättar hon.
– Det brukar vara så med produkter som har varit lite ute, baljväxterna kan bli den nya grönkålen.
Vem tror du kommer ha nytta av din kokbok?
– Vilken svår fråga! Alla som är det minsta nyfikna på baljväxter, tror jag. Alla recept är inte vegetariska, även om många helt naturligt är det. En grupp som nog kan ha extra mycket nytta av boken är nog de som inte är beredda att sluta äta kött, men som vill äta mindre av det.
I senaste numret av Kloka hem finns flera av recepten från Bönor ärtor linser, köp numret här.