Den lilla Södermalmsettan rymmer både månskenslampa och praktiska förvaringsmöbler. Detaljer som för tankarna till Reva Hallbäcks förkärlek för Indien, liksom hennes år som produktionsutvecklare på Ikea. En doft av det kryddiga teet chai masala har lagt sig i lägenheten när hon börjar berätta om den senaste resan till den indiska delstatshuvudstaden Jaipur. Det är där som RevaHomes ekologiska sängkläder tillverkas. De enfärgade påslakanen samt handtryckta indiskt mönstrade örngott och lakan tas fram i samarbete med flera lokala familjeföretag.
– Jag spenderar enormt mycket tid i tryckarverkstan. Det är ljuvligt att se hur de trycker, säger Reva Hallbäck.
Mer specifikt är mönstren framtagna med så kallat blocktryck
Arbetsprocessen består av flera steg och ett träblock behövs per färg i varje mönster. Färgpigmenten blandas med naturkåda för fixeringens skull.
– Det är en jättegammal tradition. Man har hittat blocktryckta föremål från Indien i pyramiderna, säger Reva Hallbäck.
Sängkläderna som mönstren trycks på är gjorda av ekologisk bomull. Något annat är inte tänkbart, menar Reva Hallbäck.
– Jag ville verkligen inte köpa oekologisk bomull i Indien, det är en sådan ful värld. Det kändes konstigt att producera nytt och inte ha ekologiskt, säger hon.
Att få fram exklusiva sängkläder som är gjorda av långfibrig bomull likt den egyptiska har däremot inte alltid varit lätt. När Reva Hallbäck tog med sig ett örngott från sin mormor till Indien för att visa vilken kvalitet hon eftersträvade trodde hantverkarna först inte att det var möjligt med ekologiska produkter. Diskussionen slutade med att Reva Hallbäck beställde sex kilometer tyg från ett ekologiskt kluster i södra Indien.
– Man använder den långfibriga bomullen, gör tråden tunn och spinner den hårt för att sedan väva ett extra tätt och kompakt tyg. Det karaktäristiska för en särskilt fin perkal (en tät tuskaftsväv), är ett lite stelt, frasigt och följsamt tyg som ska vara slätt och ljuvligt lent, förklarar hon.
Det har blivit många besök i Jaipur sedan RevaHome kom ut på marknaden år 2015. Men för att berätta om företagets bakgrund behöver man hoppa tillbaka längre i tiden än så, till de resor som Reva Hallbäck började göra till Indien i slutet av 20-årsåldern. Det var då hon fick se de mönstrade lakanen för första gången. Sängkläderna inspirerade henne att själv börja mönsterpassa tyger som hon sydde till underlakan. Sedan testade hon också att färga påslakan ton i ton.
– Jag såg hur fantastiskt vackert det var. Ibland galet mönstrade underlakan och så vitt, sobert, ovanpå. Det blev även väldigt vackert att färga påslakanen i mjuka pasteller, säger hon.
Även om sortimentet har växt är tanken fortfarande densamma, att skapa produkter ”som man älskar med hjärtat”.
– Det är också en del av mitt ekologiska tänkande att ha extra fin kvalitet. Har man inte bra kvalitet så blir det ändå slit och släng. l