På onsdag efter jobbet åker Thomas till Takcentrum (www.takcentrum.se) och hämtar hem all återstående isolering i skivform. Det är PIR-isolering från Unilin.
På fredagen åker Linda och campar med de två yngsta barnen. Isak, den äldsta, sommarjobbar. Signe har aldrig sovit i tält tidigare och ser fram emot äventyret. De åker till en jättefin camping i Trosa och enligt Signe är det något av det bästa och roligaste hon har gjort.
Thomas ägnar hela fredagkvällen åt att städa på tomten. Det blir lätt mycket byggsopor liggande när man jobbar på i full fart.
På lördag förmiddag fortsätter Thomas med monteringen av balk nummer två i vardagsrummet. Vinkelkapen får slita hårt med plåten och till slut ger den upp i ett stort rökmoln. Det är bara att lägga den på elskrothögen tillsammans med de andra trasiga vinkelkaparna. Hittills har vi gjort av med fyra eller fem stycken. Thomas får åka och köpa en ny.
Thomas fortsätter sedan med att ta bort plåt där balken ska monteras. Någon timme senare sitter balk nummer två på plats.
När den är på plats kan Thomas ta bort resten av plåten mellan balk nummer ett och två. Tidigare har Uffe och Thomas mätt ut var vardagsrumsfönstret ska sitta så nu kan Thomas ta upp hålet för detta. Sedan får arbetet vara klart för dagen för det är dags att tända grillen. Även om vi just nu oftast bara grillar korv så smakar det underbart att sitta ute och äta en ljummen sommarkväll.
På söndagen monterar Thomas fönsterramen. Det tar ett tag att få den på rätt plats innan det är dags att svetsa fast den. Thomas rostskyddsmålar också och tätar kanterna mot plåten. Under tiden det är lunch hinner färgen torka så att han kan fortsätta med nästa del.
På eftermiddagen är hela fönsterramen klar. Nu är det bara att lyfta i fönstret men till det behöver vi nog skaffa lite lyfthjälp. Fönstret väger närmare 80 kg och det ska upp en bra bit från golvet. Fönsterramen håller med lätthet för belastningen, den sitter monterad i balkarna på sidorna och rör sig knappt det minsta även om Thomas sätter sig på den nedre regeln.
Thomas förbereder också för balk nummer tre. Plåten där den ska stå kapas bort men det är ingen idé att fortsätta med nästa steg då det tar längre tid än vad vi har på oss idag.
Alla balkar står på sina ställen av en anledning. De ska ta upp belastningar från taket och föra dessa vidare neråt genom huset. Alla tyngder leds ner i betongplintar som i sin tur står dubbade i berget under huset. Allting är noga uträknat av vår konstruktör Egil Bartos.
Vi får nu många förfrågningar från andra som vill bygga liknande hus av containrar. Det tycker vi är jätteroligt! Vi har dock svårt att hjälpa till med lösningarna för andras hus. En anledning är att det har kostat oss mycket pengar att lösa alla problem med isolering mm och det är mycket som vi inte visar om just det här på bloggen. Isoleringen är en komplicerad historia som tagit tid att få ordning på för att kunna garantera att detta hus lever lika länge som ett traditionellt hus.
En annan anledning är att lösningarna vi har är framtagna för just vårt hus kanske inte fungerar på ett lite annorlunda ritat hus. Vi hänvisar därför alltid till vår arkitekt Måns Tham (www.manstham.com) som tillsammans med konstruktör Egil Bartos (Ramböll, konstruktion/hållbarhetsberäkning) och konstruktör Johan Hagberg (Sweco, isolering/energiberäkning) gjort alla ritningar och planer för vårt hus. De har ju nu exakt kunskap om vad som krävs och detta kan ju förstås, tillsammans med deras yrkeskompetens, användas på andra husbyggen på ett snabbare och enklare sätt än för oss som är först på banan. Vi trodde själva från början att det är en enkel sak att montera ihop några containrar men vill man att huset ska fungera som det är tänkt och klara av vårt klimat så är det många saker som måste anpassas och lösas.
Vi ser gärna att det är flera som bygger som oss. Och om ni kommer igång med ett eget husbygge via Måns så är vi gärna behjälpliga på ett eller annat sätt.
Lycka till!