Vi sätter igång med mittenfönstret på nedervåningen. Trots att vi har inhyrda proffs så är det lite nervöst. Ska allt passa som det är tänkt? Hur kommer det att se ut när alla fönster är på plats?
Det tar inte lång stund förrän fönstret sitter på plats.
Efter detta fortsätter vi med nästa öppning. Denna har hela tre partier som ska monteras, ett stort fönster samt en dörr med överljus.
Dörren lyfts på plats.
Sist av allt monteras överljuset.
Killarna från HMP är noggranna och duktiga. Trots detta är det lite knepigt att få in alla tre delar så de passar mot varandra.
När vi är klara är det redan dags för lunch. Vi njuter en stund av synen innan vi åker upp till bykrogen och äter. Vilken skillnad!
Efter lunch är det övervåningens tur. Det känns nervöst med tanke på höjden, men alla förstår allvaret och jobbar lugnt och metodiskt. Linda kan inte hålla sig utan kommer hem på lunchen för att se hur det går.
Vi konstaterar att vi måste ta bort dörrarna vid takterassen snarast eftersom de drar ner helhetsintrycket rejält.
Det går undan, ett fönster monteras på mindre än 20 minuter.
På insidan skruvas fönstret fast i ramarna vi har monterat.
Sista fönstret lyfts på plats.
Klockan är inte ens 13 och alla fönster sitter på plats. Nu monteras drevning mellan fönster och ramar. Vi känner oss väldigt nöjda och har nästan lite svårt att fatta att vi nu har fönster i huset. Det ska bli skönt att slippa regn och vind rakt in i huset när vi jobbar vidare på övervåningen. Att dessutom få utsikt och ljust inomhus underlättar en hel del.
På onsdagen åker Uffe ut och jobbar vidare med den kvarvarande fönstren på nedervåningen. Det är ett litet fönster i badrummet, som ska vara precis ovanför badkaret, samt ett stort avlångt fönster nedanför trappen och ett ännu större som tar upp hela kortväggen i badrummet. Här nedan är hålet för det lilla badrumsfönstret.
Thomas kapar upp det sista som är kvar på fönstret vid trappen när han kommer hem. Fönstret här gör att vi får in ljus från två håll i bottenvåningen samt gör det trevligare när man går ner för trappen eftersom man slipper gå rakt in i en vägg.
Sett utifrån.
Thomas avslutar med att täcka för öppningarna med presenning. Vi vill ju inte ha in kall luft och vatten nu när vi till slut har fönster på ena sidan av huset.
På lördagen passar Thomas på att fixa till flytspackelgolvet på två ställen. Vid gjutningen rann det igenom vid ett hål i markduken och när spacklet stelnade blev det en liten backe ner mot hålet. Det hade egentligen inte gjort något då vi senare ska lägga på ytterligare 10 mm med designgolv från Weber men eftersom backen i golvet är precis där vi ska bygga en innervägg vill vi ha ett rakt golv från början. Väggen ska dessutom byggas snart då den måste vara på plats när EPS-fyllningen i badrummet gjuts. EPS-fyllningen är till för att höja golvnivån totalt 14 cm. Efter detta läggs golvvärme som gjuts in i ytterligare 3 cm flytspackelgolv.
Utsikten från vårt blivande kök.
Utsikt från vardagsrummet.
Från stolparna i bakkant på bilden och fram mot fönstren ska taket tas bort helt. Ovanför ska en till 20-fotscontainer ställas och det blir öppet hela vägen upp i den. Totalt nästan 6 meters takhöjd i vardagsrummet. Dessutom ska det gå en trapp upp till en liten utsiktplattform som man kan ha som läs/mys/kuddhörna.
Större delen av lördagen går åt till att ta bort golvskivor. Thomas förbereder inför montering av ramen runt trapphålet och hinner även med att ta bort balken som ska bytas ut mot en annan sorts balk. Fyra stycken grova balkar ska svetsas fast runt hålet.
Söndagen bjuder på blåst och snö. Nu känns det extra skönt att slippa ha öppet och få in snön rakt in i huset.
Thomas svetsar fast den nya balken på ena kortsidan.
Sedan tar han bort skyddsplåtarna vid gaffelhålen. De är gjorda i 5 mm plåt och rejält svetsade mellan två balkar så det tar tid. Utöver detta så blir det två stora öppningar kvar från gaffelhålen. Dessa svetsas igen med två plåtar i 5 mm plåt och i dessa ska sedan den andra kortsidebalken svetsas fast.
När Thomas till slut är klar har det hunnit bli mörkt ute för länge sedan.
Ända sedan vi fick hem balkarna till trapphålet i somras har Thomas funderat över hur han ska montera de tunga nästan fyra meter långa balkarna. Det är knappt att man kan lyfta dom själv, ännu svårare att passa in dom på millimetern när dom ska svetsas fast. Thomas svetsar fast två stycken öglor (som kommer från containrarna) i den ena balken och hänger upp den i två stycken spännband. Nu går det väldigt lätt att passa in balken på rätt ställe utan att behöva lyfta tungt samtidigt.
När han ändå har farten uppe så passar Thomas på att svetsa fast alla tre balkarna. Det gick både lättare och fortare än vad vi hade trott. Tre av fyra balkar sitter nu på plats. Den sista ska även fästas i dom löst hängande balkarna som är kvar efter att ha kapats. Dessutom ska taket i containern under svetsas fast så det inte hänger ner.