För knappt två år sedan började Linda och Thomas leta hus på allvar. Rätt snart insåg de att var svårt att hitta någonting som passade dem i deras prisklass på Värmdö i Stockholms skärgård. Snart dök de emellertid på en fantastisk tomt vid en sjö, avskilt från alla andra men ändå nära lokaltrafik och kommunikationer. De började prata om att bygga ett eget hus men var överens om att det inte skulle bli vilket hus som helst.
– Vi lever ett vanligt liv, har bil, tre barn och det går åt en hel del kläder och annat. Men vi försöker att leva ett miljömässigt hållbart liv. Vi köper och säljer mycket på Tradera och Blocket och vi har en biogasbil. Att bygga ett nytt hus kändes inte alls lockande, det är ju liksom inte så vi lever annars, berättar Linda.
Rätt snart kom de på idéen att bygga ett hus bestående av överblivna sjöcontainrar. Något hus av det slaget har ännu inte byggts i Sverige, men det är en etablerad byggmetod i USA, Nya Zeeland och Australien.
– Att bygga ett hus av begagnade sjöcontainers och av så mycket miljövänligt och återvunnet material som möjligt, kändes som någonting som vi skulle gilla att både bygga och att sedan bo i, säger Linda.
Förutom parets mål att bygga miljövänligt så finns en stor utmaning med tomten som Linda och Thomas har köpt. Ytan som går att bygga på är kraftigt begränsad och ingen av dem ville spränga och förändra tomtens karaktär. Under våren 2015 hittade de en arkitekt, Måns Tham, som åtog sig att rita containerhuset.
– Vi föll direkt för hans förslag. Ett hus i två våningar där undervåningen anpassas efter ytan som finns att bygga på och övervåningen utnyttjar bergets lutning och ”kragar” in mot det. Allt för att kunna få ut så mycket yta som möjligt, säger Thomas.
Förra våren såldes radhuset som familjen bodde i och sedan i augusti bor familjen i en byggbod på 20 kvadrat som står placerad på den nya tomten. Sedan inflytten har tomten röjts, berget grävts fram och i februari göts grunden. På en containerförvaring står fem av de åtta containrar som ska användas till huset och väntar.
Totalt kommer huset att bli 155 kvadrat. Det kommer att bestå av tre våningar med containrar, varav översta containern är till för ljusinsläpp och en trappa upp till en uteplats på taket.
Containrarnas ytterväggar kommer inte att täckas, men på taket kommer ett sedumtak och solceller att läggas. Även till husets insida kommer Linda och Thomas ta tillvara och återanvända material. En ståltrappa från ett rivet hus står exempelvis redan och väntar på att få komma till användning.
– Det är så vi lever, vi i försöker ta tillvara på så mycket som möjligt, säger Linda.