Reportage.

2018-02-05 09:00
Puffetikett
Kloka hem
Kloka hem

Svart kubhus bryter dalaromantiken

En svart ”kloss” tronar på krönet vid Plintsbergs backar. Det är Anders och Bitte Henrikssons futuristiska lågenergihus med en 180-gradig vidunderlig utsikt ut över sjön Siljan. "Visst sticker vårt hus ut här i trakten", säger Anders Henriksson.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Kloka hem!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per månad

Från

30 kr

Beställ här!

Din digitala prenumeration på Kloka hem förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Årsprenumeration

Från

150 kr

Beställ här!

Din digitala prenumeration på Kloka hem förnyas årsvis. Avsluta när du vill.

Vägen söderut från Rättvik i Dalarna kantas av röda stugor och vita knutar längs med sjön Siljan så långt ögat kan nå. Men plötsligt bryts horisonten av ett kolsvart kubformat hus som tronar på krönet vid Plintsbergs backar. Det är ett avskalat, kantigt hus med hårda linjer som minst sagt sticker ut i den pittoreska dalaromantiken.

– Designen utmanar föreställningen om hur ett hus ska se ut i den här trakten, konstaterar Anders Henriksson, som byggt huset.

När han och hustrun Bitte Henriksson hittade tomten i Plintsberg, där Bitte har sin släkt, var det inget tvekan om att det var rätt plats att bygga nytt bo på. Den 180-gradiga vyn ut över Siljan – som sträcker sig från Leksand i söder till Orsa i norr – är hisnande.

Musikfest i Kungsträdgården. Bild: Karl Gabos
Musikfest i Kungsträdgården.

– Det är en unik plats. Jag kan känna en enorm lättnad i hela kroppen när jag står här och tittar ut. Bilden ser aldrig lika ut utan ändrar sig hela tiden beroende på vädret, säger Anders Henriksson.

"Ville bygga i trä"

För tre år sedan sa han upp sig från sitt jobb som slöjdlärare i Västerås för att flytta till Plintsberg och bygga ett ekologiskt hus åt sig och hustrun. Sen dess har han byggt huset på heltid vilket har tagit två och ett halvt år.

– Jag har byggt många hus tidigare men nu ville jag göra det så miljövänligt som möjligt. Jag vill försöka bidra till att spara på miljön så mycket jag kan och bestämde mig för att bygga ett hus i 100 procent trä, berättar Anders.

Våga, vela, vilse är en musikalisk föreställning om beslutsvåndor. Bild: Petra Hellberg
Våga, vela, vilse är en musikalisk föreställning om beslutsvåndor.

Gick emot normen

Det har tagit lång tid att tillsammans med Leksands kommun ta fram en detaljplan för området ”Plintsberg backar” och att få bygglov. Av de sex familjer som gick samman för att ta fram detaljplanen hade några, bland dem Anders och Bitte, husidéer som gick rakt på tvärs mot vad som är kutym i kommunen.

– Sådana här hus får man inte bygga i Leksand normalt sett. De tomter som ligger närmast byn måste enligt detaljplanen vara röda och vita och ha vanliga sadeltak, men vi som bor lite längre ifrån byn fick ett undantag.

Lutande tak ger ljus

Huset är till största delen byggt i massivt trä, så kallat KL-trä (korslimmat trä), där träskivorna har limmas ihop med vartannat skikt korslagt för att få ökad stabilitet. Väggarna är isolerade med träfiber i flera skikt för att undvika köldbryggor. Istället för tapeter har väggarna klätts med finsågad träpanel som målats med äggoljetempera. Utsidan av huset är målat med slamfärg.

Golvet är av betong, förutom i sovrummen, där det ligger en mjuk och skön heltäckningsmatta av ull.

Vid en första anblick ser taken helt plana ut men i själva verket lutar de lätt åt olika håll. Högsta takhöjden inne är 3,40 meter och lägsta är 2,70 meter.

– Det gör att vi får in så mycket av ljuset som möjligt, säger Anders och visar hur taket sluttar uppåt ut mot sjön, vilket förstärker känslan av den mäktiga utsikten.

Bild: Claudio Bresciani/TT

Väggarna i badrummen har täckts med Claystone, en slags miljövänlig puts, vilket har varit ett av de svåraste momenten i husbygget.

– Man måste vara snabb för den brinner och härdar relativt fort. Sen måste man ha rätt luftfuktighet. Det får inte vara för torrt.

Clownen Manne ovan medverkar för 39:e året i rad.  Bild: Petra Hellberg
Clownen Manne ovan medverkar för 39:e året i rad.

Många skeptiker

Skeptikerna har varit många längs byggprocessens gång.

– Oh ja, säger Anders och skrattar.

– Vissa frågar när vi ska sätta på andra våningen och andra tycker att det ser ut som ett fårhus. Men sen finns det sådär en 20 procent som tycker att det är jätteläckert. Det är jag ganska nöjd med.