Nyheter.

2017-11-15 09:50
Puffetikett
Kloka hem
Kloka hem

Mobilapp ska minska elförbrukningen

Greenely är mobilappen som ska hjälpa människor att få ner sin energianvändning. Med den kan användaren direkt se hur mycket el som förbrukas i hushållet. 

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Kloka hem!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per månad

Från

30 kr

Beställ här!

Din digitala prenumeration på Kloka hem förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Årsprenumeration

Från

150 kr

Beställ här!

Din digitala prenumeration på Kloka hem förnyas årsvis. Avsluta när du vill.

Tanmoy Bari är vd och medgrundare av mobilappen Greenely, som ska hjälpa människor att energibanta sina hem. 

Varför har ni utvecklat mobilappen Greenely?

– Vi utvecklade appen då vi såg att de flesta befintliga lösningar kräver hårdvara vilket gör dem både dyra och komplicerade för hushållen. Vår helt hårdvarufria lösning gör det oerhört enkelt för hushåll att sätta igång för att få fördjupade analyser över deras elanvändning, jämförelser med likvärdiga hushåll, skräddarsydda energispartips, larmfunktionalitet för onormal förbrukning och mycket mer.

Var ser ni störst besparingspotential när det gäller energianvändning i svenska hushåll?

– Det varierar väldigt mycket beroende på typ av hem, uppvärmningssystem och det specifika hushållets energibeteende. Enbart genom att ändra sitt beteende är det dock möjligt att minska sin elanvändning med upp till 15-20 procent!

– Bor man i hus så är de största besparingarna man kan göra nu under vintern kopplade till uppvärmning. I vår app kan användare lära sig hur man gör detta genom att exempelvis vädra smartare, tänka på möblering och ha rätt temperatur i olika rum i hemmet.

Samtidigt har vanor visat sig vara svåra att ändra… Kan en mobilapp verkligen göra skillnad?

– Ja, definitivt! Vi har idag flera tusental användare i tjänsten som löpande använder den för att få en överblick och förståelse över sin elanvändning. Tack vare vårt fokus på fördjupade dataanalyser samt beteendevetenskap har vi lyckats skapa ett engagemang hos våra användare som mynnar ut i att de genomför olika energibesparingsåtgärder.

– Vi utökar nu även tjänsten för att möjliggöra hushålls övergång till att bli prosumenter (både producenter och konsumenter reds. anm) med hjälp av solcellsanalyser och visualisering av solcellsproduktion som ska ge en förståelse för hur väl deras hem lämpar sig för solcellsproduktion.