Huset fick lite påbyggnader men var i stort sett hela tiden lika enkelt och räckte precis för de sommarveckor man fick. Tills nästa familj fick ta över. Och sen nästa.
Sommarhus försvinner inte, de bara byter barn.
Just därför är det kanske viktigt att låta dem förbli just enkla sommarhus.
De renoveringar man inte gör är kanske de bästa.
Följ med till Leila och Jörgens hus. Och se sommarlivet i den bruna stugan med gröna knutbräder.
Eller kom in i den gamla timmerstugan som gjorts om med all gammal teknik som finns tillgänglig. Ett sommarhus som kommer finnas kvar många generationer till. Det doftar äkta material i rummen!
Ett annat sätt att göra sommaren möjlig är att försöka sig på det omöjliga. Varför inte förvandla vägfarande till vattenharmoni? Robban Cronsloe struntade i tvivlarna och beslöt sig att förvandla den gamla husvagnen till ett flytande sommarhem. Inget man gör utan envishet. Men visst blir det fint!
Stora hus kräver stort tålamod och mera kunskap. Hälsingegårdarna tillhör Sveriges världskända byggnader och de bevaras med samma timmerstommar som de en gång byggdes. Hälsingegårdar är stora och rymliga, likt mäktiga små träslott byggda i ett Sverige där rikedomen handlade om skog och om många händer som kunde bygga tillsammans. Sen rodde man mellan gårdarna i de klassiska kyrkbåtarna. (Missa inte det om du passerar i sommar).
Men hur blir det när experterna får bygga helt efter eget huvud? En av Sveriges mest kände byggexperter Bengt Adolfi visar upp sina och sambon Inger Söderbergs robusta hus. De här är byggda med kraftfulla material som i all sin enkelhet formar husen till något alldeles speciellt.
Sommar är också värme. Och värme kräver här i norden ännu mera värme. Jo, svenska folket bastar mitt i sommaren och det är både nyttigt och skönt. Hjärtat mår bra av regelbundet bastande. Vi svettas och visar några bastuhus för dig i det här stora sommarnumret av Kloka Hem.
Och så berättar Stefan Sundström, rocktrubaduren – om varför han börjat odla tomater.
God sommar!