Ledare.

2021-04-20 08:34
Puffetikett
Kloka hem

Välkommen solen!

När jag bläddrar i nya numret av Kloka Hem så tittar en blåsippa upp utanför stugknuten, jag böjer mig ner och vill nästan klappa den eftersom den kommer med glädje efter den tyngsta vinter som de flesta av oss någonsin har upplevt. Men nu är det bara att inse att våren är här.

Och våren är den tid då vi inte bara flyttar ut möbler, utan även oss själva till parker och trädgårdar. Därför är det extra roligt att kunna berätta så mycket om kloka trädgårdar i det här solvarma numret. Om den förstörda tomten i villaområdet. En stor, kal gräsmatta. Ett gammalt äppelträd och några risiga bärbuskar. En uteplats med massor av ogräs mellan plattorna och en rabatt helt övervuxen med gräs. Ja, ni hör ju, ett hopplöst fall…. Eller? När jag tittar på bilderna från Johanna Bergblomma som berättar om ”Min trädgård” så ser jag vad arbete och kärlek till det som växer kan ge. Men också vilken rikedom vi har runt våra hus, som vi alltför ofta inte använder!

Fast, vem orkar gräva upp en gräsmatta. Det roliga är ju att det inte behövs. Bella Linde berättar om att odla utan spade. Enklare, snabbare och roligare. Och när det väl växer har man dubbel belöning. Det blir vackert och det blir gott.

Kanske man kan säga samma sak om Skogsträdgården. I det här numret besöker vi en oas i Sörmlands djupa skogar där skogen inte bara är en fråga om timmer utan om allt som kan växa emellan och skapa en helt fantastisk odlingsmiljö med många unika växter. Viktor och Elin Säfve berättar gärna om trädgården men lika ofta om att vi måste engagera oss i det som händer utanför. 
 
För det bästa skyddet för våra trädgårdar är att stödja de stora ekosystemen runt dem. Vår plätt är en liten del i en gemensam jätteyta. Men kan rentav husen bli en del av trädgården? Ja, en del tycker det och i detta nummer återvänder vi till Naturhus, de där husen som är direkt ihopbyggda med växthus, kanske rentav runt dem helt och hållet.

Att få besöka levande hem är alltid lika roligt men ibland blir man lite extra glad över hur husen är gjorda. Det gäller huset Drömbacken utanför Söderköping där Elina och Johan valt att bygga ett ekohus med alla dess positiva material. Ett exempel är att alla golv är lergolv vilket golvvärmen mår bra av. I hall och badrum finns skifferplattor som återbrukats. Drömbacken är ett trähus utan kompromisser, lätt att få idéer av.

Ett annat sätt att skapa unika hem är att ta över byggnader som görs om. I detta nummer berättar Mårten och Hanna om hur det gick till när de blev ägare till tre skolhus utanför Katrineholm och sen dess kunnat skapa ett hem där konst och vardag blandas med enkla och vackra lösningar. Och med en snickare med mycket tålamod i verktygslådan.

Så börjar våren för oss på Kloka Hem, och även för er.

Jag hoppas att du får en fin stund i trädgårdssoffan eller parkbänken med oss!

Gunilla Welin
Chefredaktör