Ledare.

2021-09-28 00:00
Puffetikett
Kloka hem

Mindre, mini, bäst!

Kanske är det så vi ska se på våra hus framöver. Ju mindre desto billigare och desto mindre klimatavtryck. Men går det att göra dem till annat än sommarhus?

Vi har träffat Sandra som har byggt ett hus från noll och visar också några andra fina exempel på att liten är stor. I Sverige brukar ju det här kallas attefallshus, men det finns många varianter. Huset som bara ställs upp i skogen utan grund och tomt och skapar en helt annan vardag.

Naturhus är något vi återkommer till många gånger. Det här lite unika bygget där man skapar olika klimatzoner i själva huset. Där man kan förlänga sommaren och kanske möta våren mycket tidigare. I det här numret hälsar vi på ett alldeles nytt hus i Klippan. Där vardagslivet precis börjat med inredning och inflyttning i det som kanske var en dröm, men nu är på riktigt.

Ett av våra stora projekt i Sverige är de återkommande ombyggnaderna av våra kök. Lite märkligt kan det bli när helt fungerande kök kastas ut och nya stommar och vitvaror kommer in. Men måste man göra så? I det här numret visar vi ombyggda kök som bevarat det mesta och skaffat annat från Blocket eller bara genom envist letande. Det blir nytt men gammalt.

Kampen mot dåliga material fortsätter förstås. Allt vi har i hus och i vår vardag som förstör mer än hjälper till. Stort som smått. Som våra mobilskal till exempel. Alla dessa plastskydd som finns för att mobilerna i sig inte riktigt klarar jobbet att skydda sig i vardagen. men måste det vara plast? Vi besöker Richard och Frida som tog fram verktygen och började skapa i trä. 

I varje nummer försöker vi inspirera med några plocksidor med det nya som kommer kring kloka möbler och inredning. Vi är rätt stränga i våra urval. Och därför blev det naturligt att med rynkad panna ställa frågan Håller pallen pall? Se mer på sidan 12. Finns det klimatklok mat med kött? Vi låter viltkocken Anders Levén visa vad du kan laga. Grönt och naturrött på tallriken med en twist av spännande smaker. Att ta hem skogen kan man kanske säga, och att våga ta ut svängarna.

Till slut: Missa inte det magiska huset som är skrivet med 3D-printning. Helt i lera!

God höst!