Ledare.

2021-04-20 08:34
Puffetikett
Kloka hem

Att rädda gamla hus

Det kallas ödehus. De där mörka husen, ofta en bit utanför de stora vägarna, eller kanske tvärtom alltför nära dem. Ett hus som luktar historia men som nu saknar liv. Huset är släckt, ingen bor i det, du kanske går runt och tittar på det, undrar varför det är så tyst.

Det du känner då är minnen. Husets minne, sånt vi kan se i form, material, kanske i spår av fötter på slitna golv. Solen som kramar en gammal timmervägg. Fönster som är svarta, dunklet därinne, du kanske trycker ansiktet mot den handblåsta rutan och ser minnen av ett liv i köket.

Du tänker "Vem äger detta?".

Och sen "Kanske kan jag bo här".

Och husets veranda ler.

I det här numret av Kloka Hem berättar vi om sommardrömmar i form av ödehus som blev levande igen. Följ med in i räddade klenoder, se färgerna och möblerna som får allt att leva igen, men se upp. Det finns många fällor på vägen. 

Att rädda gamla hus är bland det mest klimatkloka man kan göra. Men när är uppgiften övermäktig, vad ska man avstå ifrån, vilka hus klarar en modernisering?

Följ med oss in i teknikdiskussioner med våra experter och besök de lyckade exemplen.
Ja, det finns flera tusen ödehus i Sverige. Kanske ett till blir levande igen i sommar.

Taket läcker! Vad gör man? Skadan var större än de trodde först, men då öppnade sig en ny möjlighet för Christian Hallberg. Med byggelement av trä och halm kunde huset byggas om till ett modernt hus precis vid havets strand. Att bygga om på gammal grund i Ingå skärgård, söder om Helsingfors, blev en resa i ny teknik men i samma gamla bygd. Ett hus att ro till, kanske för att finna ro.


Varning för Loppis? Nja, men var aktsam. Fynden på loppisen kan visa sig vara miljöproblem. Vi går igenom några exempel. Gammalt är fint men inte alltid miljöklokt.

Sommar är äta ute på riktigt och grillarna rullas fram. Men varför inte äta i skogen? Hanna Odenmark tar oss med ut dit, med stormkök under armen. Och maten, ja den kostar under tian!

Till slut reser vi till Myanmar, eller Burma. Landet som nu är i kris på grund av militärens kupp och där förtrycket av befolkningen bara ökar. Genom historien har folkgrupper misshandlats av regeringsmakten. En sådan historia ligger bakom vårt besök, en sjö i norra Burma där människor tvingades bygga sina hem på sjön. Och idag bor de i hus och odlar på sjön för att överleva.

Välkommen till en sommar med Kloka Hem!

Gunilla Welin
Chefredaktör