Eko-guider.

2015-09-07 16:31
Puffetikett
Kloka hem
Kloka hem

Sommarguide

Stanna i Sverige i sommar. Varför inte? Kloka hem har letat runt landet efter ett antal små äventyr som vi tror passar många.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Kloka hem!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per månad

Från

30 kr

Beställ här!

Din digitala prenumeration på Kloka hem förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Årsprenumeration

Från

150 kr

Beställ här!

Din digitala prenumeration på Kloka hem förnyas årsvis. Avsluta när du vill.

Stanna i Sverige i sommar. Varför inte? Kloka hem har letat runt landet efter ett antal små äventyr som vi tror passar många. Varför inte bo i ett litet hus uppe i trädet? Eller bara på bästa bed&breakfest där allt smakar eko hela vägen. Följ med på en miniguide genom Sommarsverige.

Timmerflotte på Klarälven

Foto: Hipfel/Starck

Bygg och res med din egen timmerflotte under ett eller flera dygn och njut av den vackra Klaräven. Strömmen för flotten fram längs älven och dess vackra natur. Turen kan kombineras med en övernattning i stuga eller tält på Klarälvens Camping. Den som väljer ett komfortpaket får även middag och frukost på Värmlandsportens hotell (ca 300 m från stugan), samt lunchpaket som kan tas med på timmerflotten, sänglinne och slutstädning av stugan. 

Pris per flotte samt övernattning i stuga eller tält från 2520 kronor per dygn. www.vildmark.se

Bodelssons by the Sea

Njut av ekologisk mat och sov i bäddlinne utan kemikalier. Oavsett rum ingår en härlig havsutsikt samt en lugn och behaglig miljö. Perfekt för den som vill varva ner, söker rekreation eller en ostörd kärleksfull mötesplats. Det finns även bubbelpol och uppvärmd pool utomhus samt ett spa. 

Pris för dubbelrum inklusive 3-rätters middag samt frukostbuffé från: 1399:-/person. www.bodelssons.se

Treehotel

Foto: Peter Lundström

Från Treehotels designade trädrum får du en fantastisk vy över Luleälvens dalgång, över milsvida orörda skogar och den kraftfulla älven. Du checkar in på Brittas pensionat och vandrar 5 min i högrest tallskog. Varje rum unikt.

Pris dubbelrum från 7000:- helpension. www.treehotel.se

Lydde Gård  

I vackra Häggådalen i Kinna har Lydde Gård genom åren varit både förläggargård, mangårdsbyggnad för ett tegelbruk, syfabrik och bostad. Den har renoverats med hjälp av Nääs byggnadsvård och erbjuder nu en härlig övernattning i vackert inredda rum.

Pris för dubbelrum från 780 kr. www.lyddegard.com

Hotel Maria

En resa i tid och rum – från Medeltid till Flower Power. Besök epokhotellet Hotel Maria, vid de gamla kvarteren vid Maria Kyrka i Helsingborg och gör en vandring i tiden. Hotellet som består av gamla korsvirkeshus har 19 rum. Samtliga rum är inredda i olika tidsstilar. Färgstark nationalromantik, Pampig barock, Klassisk Gustavianskt, Romantisk Jugend, Stram Renässans, Art Deco, Flower Power eller 70-tals Disco är några exempel.

Pris för enkelrum från 750 kronor, dubbelrum från 1150 kronor. hotelmaria.se

Kolarbyn

Foto: Marcus Jonson

STF Kolarbyn ligger bara ett par timmar Skinnskatteberg. Här finns varken elektricitet eller rinnande vatten. Men på fårskinnsfällen framför den sprakande eldstaden sover de flesta gott. Vandrarhemmet består av tolv kolarkojor mitt i granskogen inredda med britsar för fårskinnsfällar och sovsäckar och vedeldad kamin och veden hugger. I området finns goda möjligheter för friluftsliv. En del av intäkterna som kommer in går direkt till bevarande av natur och kulturvärden i form av olika projekt.

Pris per bädd 425:-/person. www.svenskaturistforeningen.se

Hotel Gästis

Varbergs äldsta och mest säregna hotell. 60 rum som alla har sin personliga inredning av gammalt och nytt.  Kopia av Lenins favoritbad i S.t Peterburg.

Priser för dubbelrum från 1600:- inkl frukost och middagsbuffé. www.hotellgastis.se

Cafe Zanzibar

Missa inte Marsstrands ekologiska Bed and Breakfast med sin härliga, personliga atmosfär. Stället har eget rökeri där de serveras oförglömliga rökta räkor, smarrig lax och mycket annat gott på Cafe Zanzibar. Förutom den goda maten i rökeriet finns det också möjlighet att boka och bo i den färglada äkta cirkusvagnen. Ett uppskattat äventyr för barnen.

Pris för dubbelrum från 425:- kronor/person. cafezanzibar.se

Strandnära

Ett stenkast från havet ligger Hostel Strandnära som är ett ekocertifierat vandrarhem med rum, minilägenheter eller små sjöbodar. Ett paradis för den som älskar miljömärkt och ekologiskt. I det vackra trädgårdskaféet doftar det av hembakt bröd och det finns även en smakrik, välkomponerad vegetarisk meny. 

Pris för dubbelrum från 399kr/person. www.strandnara.com

Gangvidefarm

Gammal Gotlands gård som erbjuder boende i
Bed & breakfast, stuga eller camping. 
Strosa bland gamla Amerikanare, nostalgisamlingar och Grålletraktorer. Mata hönsen, pyssla med kaninerna, fixa i verkstaden, paddla kanot, ponnyridning m m. Arrangerar också  bla Energi Expo, fågelskådarkurs och teaterskola för barn. 

B&B från 290kr/person. www.gangvidefarm.se

Dala-Floda värdshus

Svanenmärkt pensionat med närproducerad ekologisk, vällagad mat. Alla rum är olika med utsikt mot Flosjön eller balkong mot trädgård. Nominerade till "Årets Hållbara Gastronomi 2015" i Whiteguide. 

Dubbelrum från 575 kr/person. www.dalafloda-vardshus.se

Urnatur

Tarzanboende i trädhus i de vackra Holavedskogarna. En perfekt upplevelse för naturälskare. De mest populära stugorna är trädhusen som byggts en bra bit ovan marken. Naturen består av gammal bondeskog, uråldrigt kulturlandskap med betande djur och skogssjö. I boendet ingår frukostbuffé med ägg från egna höns och hembakat bröd, tillgång till bastu och kanoter. Det finns gott om bär och svamp och fisk. Här finns mycket att utforska!

Pris 1100 kr/person inkl. ingredienser till vegetarisk middag, övernattning och frukost. urnatur.se